eOppiva - Etusivulle Kirjaudu
02.08.2019

”Katsotaanko uudestaan ensi vuonna tähän samaan aikaan?”

Kyllähän minäkin kouluttautuisin, jos vaan ehtisin

Kiuas naksahtelee kotoisasti kiireisen työpäivän päätteeksi. ”Kun on vaan niin kiire, että missä välissä tässä lähdettäisiin vielä joku uusi opiskelualusta ottamaan haltuun?” nurisen vaimolle illalla saunan lauteilla. Tykkään työpaikan koulutuksissa tehokkuudesta: luokkaan sisään, asia päähän ja nopeasti ulos ja se on siinä.

Ei sillä, että tässä olisi moneen vuoteen mihinkään koulutukseen ehtinyt. Taitaa olla niitä pakollisia koulutuspäiviä rästissä lyhyen kesäloman verran.

Vaimo keskeyttää ajatukseni. ”Muistatko, kun näytin sinulle sitä piirroskuvaa tyypeistä siinä vaunussa. Niistä, joilla oli vaunussaan neliskanttiset renkaat?”, hän kysyy tietäväinen hymy kasvoillaan. ”Ne jotka sanoivat pyöreitä renkaita kauppaavalle, että ’ei kiitos, meillä on nyt kiire’? Mahtaako sinulla olla niin kiire, ettet malta opiskella jotain, mikä saattaisi säästää aikaasi…”

Aikani jäähyllä asiaa tuumailin

Mahtaisiko eOppivasta löytyä joku täsmäkurssi Excelin makroihin? Se kyllä nopeuttaisi tätä raportin aineiston kasaamista merkittävästi. Nousen ylös ja vedän parvekkeen oven perässäni kiinni. Ikkunaan jää höyryiset terveiset saunasta.

Sihautan saunajuoman lasiin ja avaan läppärin. Tietotekniikkakurssien tarjonta äimistyttää. Exceliä, Wordia, PowerPointia… Näitähän sitä työssään joka päivä käyttää. Jos niistä oppisi edes muutaman minuutin aikaa säästävän kikan, niin niillähän säästäisi vuositasolla tuntikaupalla! Laskeskelen mielessäni, että saattaisin päästä joku perjantai lähtemään vaikka ajoissa ja voisin viedä vaimon kerrankin mökille valoisan aikaan.

Sitten silmäni tarttuu kurssin nimeen: Mobiililaitteet liikkuvassa työssä. Päässäni alkaa surista. Kuinka paljon aikaa säästäisinkään, jos saisin hoidettua työasioita paremmin palaverista toiseen siirtyessäni! Hyökkään kurssin kimppuun niin nopeasti, etten edes huomaa istuvani kylpytakissa.

Muutama ratkennut ongelma myöhemmin

Huokaan tyytyväisenä ja lasken läppärin kannen kiinni. Huomenna pistän tämän saman kurssin linkkinä kaikille alaisille. Ja ne Excelin makrot. Se sisäisen valvonnan kurssi pitäisi varmaan laittaa myös, ainakin osalla uusista nämä asiat on vielä opettelematta. Miksei kukaan aikaisemmin kertonut, että täällä on näin järkeviä kursseja?

Iltapalalla kerron vaimolle suunnitelmistani laittaa alaiset heti huomenna opiskelemaan. ”Ettei heillä vaan olisi liian kiire?” vaimo kysyy. ”Ei tähän mene kuin puoli tuntia! Sen saman ajan säästää jo ensi viikolla, kun pystyy tekemään työtään helpommin ja paremmin.”

Seuraavana aamuna hissiä odotellessani selailen eOppivaa ja mietin, mistä kurssista alaisten pitäisi aloittaa. Olisiko se sitten kuitenkin tuo työhyvinvointikurssi, josta olisi heille eniten hyötyä, mietiskelen hajamielisesti, kun hissin ovet avautuvat. Ehkä he saavat itse valita, päätän lopulta. Ehkä itsekin pitäisi tutustua palautumistaitoja käsittelevään koulutukseen. Kun on näin monta rautaa tulessa.

 

eOppivan digitaalisten koulutusten suunnittelu- ja toteutusprosessissa loppukäyttäjä eli oppija on kaiken keskipisteessä. eOppivan mallioppijat on työstetty yhdessä valtionhallinnon työntekijöiden kanssa työpajoissa vuonna 2017. Ne auttavat hahmottamaan koulutuksen kohderyhmää ja oppijoiden monenlaisia tarpeita. Huomioimme kaikkien mallioppijoiden tavat oppia ja asennoitua koulutuksia suunnitellessamme. Voit tutustua tähän ja muihin oppijoihin tarkemmin lukemalla Pelikirjaa.

”Monta rautaa tulessa” -mallioppijan tarinan on kirjoittanut koodarikuiskaaja Elisa Heikura.