Kevät tuo tullessaan kaksi varmaa asiaa: siitepölyn ja Euroviisut. Siinä missä toinen kutittaa nenää, toinen kutittaa kansakunnan tunteita. Mutta mitä yhteistä on Euroviisuilla, digitaalisilla koulutuksilla ja laatukriteereillä? Nåjaa – paljonkin!
Laadukas digitaalinen koulutus on rakennettu samoista elementeistä kuin viisujen ennakkosuosikki: se vetoaa yleisöön, herättää huomion ja jää soimaan päähän. Laatukriteerit pitävät huolen siitä, että jokainen koulutus sisältää voittavan esityksen elementtejä ja nousee tulostaulukon vasemmalle puolelle.
Laadukas koulutus vakuuttaa sekä juryn että yleisön
Euroviisuissa jokainen maa antaa pisteitä sekä ammattiraadin että kansan äänestyksen perusteella. Sama kombo toimii digitaalisten koulutusten kohdalla.
Jos koulutus ei puhuttele oppijaa, se jää jumbosijalle. Siksi yksikään koulutus ei etene eOppivan tuotantoprosessissa semifinaalista eteenpäin ennen kuin oppijoiden ääntä on kuultu.
Kuten eOppivan koulutukset, myös koulutusten laatukriteerit tehdään yleisöä eli oppijoita varten. Laatukriteerien valinnassa eOppivan tiimi toimii ammattilaisraatina ja kansan äänestyksenä kuultiin asiakaskyselyn kautta yli 200 eOppivan käyttäjää – koulutusten oppijoita ja organisaatioiden osaamisen kehittäjiä.
Hyvin muotoiltu oppimistavoite on kuin tarttuva kertosäe
Oppimistavoitteet sanoittavat koulutuksen kertosäkeen. Ne määrittävät sanoman, joka oppijalle tulisi jäädä korvamatona päähän soimaan.
Laadukkaat oppimistavoitteet keräävät eri taustoista tulevat oppijat saman aiheen äärelle. Aivan kuten hyvä musiikki voi yhdistää eurooppalaiset hoilaamaan suomenruotsalaista saunalaulua.
Wunderbar sisältö tehdään ihmiseltä ihmiselle
Viisulavalla valokeilaan nousee yksi tähti, mutta unohtumaton esitys ei synny yksin. Kolmen minuutin hiottu show on artistin taustajoukkojen, kuten säveltäjien, koreografien ja valosuunnittelijoiden, yhteinen taidonnäyte.
Myös laadukkaat digitaaliset koulutukset rakentuvat aina asiantuntijoiden yhteiskehittämisen tuloksena.
”Tick, tick, tack” – laadukas koulutus on ajassa kiinni
Euroviisut heijastavat aina sitä, mikä maailmassa liikuttaa juuri sillä hetkellä. Kappaleissa näkyvät ajankohtaiset ilmiöt, kriisit, ilot ja unelmat. Yhtä lailla koulutusten sisällöt tulee suunnitella kestämään aikaa. Kun koulutusta päivitetään säännöllisesti, se elää myös mukana ajassa.
”Baby, ansaitset kaiken hyvän tääl!” – kun koulutuksen substanssi kohtaa digipedagogiset ratkaisut
Euroviisut ei ole pelkkä laulukilpailu. Laulut tarvitsevat ympärilleen shown, joka luo siitä elämyksen. Myöskään digitaalisissa koulutuksissa ei auta, vaikka sisältö olisi hiottu virheettömäksi kuin ruotsalainen pop-kappale, jos sen toteutus on epävireessä. Oppija ansaitsee enemmän, kun hän antaa aikansa ja huomionsa koulutukselle.
Toteutuksessa tarvitaan usein visuaalisuutta, videota, selkeyttä, saavutettavuutta ja pedagogista rytmitystä. Oppimiskokemus pitää muotoilla niin, että katsoja saadaan palaamaan jääkaapilta takaisin ruudun ääreen.
Tuulikone ei muuta kappaleen sanoja, mutta tekee esityksestä vahvemman ja muistettavamman. Yhtä lailla videolla voidaan luoda tunnekokemuksia, joihin pelkkä teksti ei yllä tai visualisoinnilla voidaan nostaa sisältö uudelle tasolle ja tehostaa sen sanomaa.
Viisuesityksissä asuvaihdokset tarjoilevat yllättäviä hetkiä, jotka herättävät katsojan huomion uudestaan. Digitaalisessa koulutuksessa sama efekti syntyy muotojen vaihtelusta: siirtymisestä tekstistä tehtävään tai vaikka infografiikasta audioon. Vaihtelu luo yllätyksiä ja ylläpitää keskittymistä.
”Let go ja anna tapahtuu” – laadukas koulutus menee jalan alle
”90 grader, vi är nästan där!” Tuulikone ja asuvaihdokset ovat hyvä alku, mutta pedagogiset pyrotekniikat eivät vielä yksinään riitä oppimisen aikaansaamiseksi.
Hyvä viisuesitys saa yleisön toimimaan: tanssimaan, taputtamaan ja huutamaan yhteen ääneen ”Ich komme!”. Kuten viisubiisi haastaa sen esittäjää sävellajin muutoksella, hyvä digitaalinen koulutus kannustaa oppijaansa siirtymään teoriasta tekemiseen. Koulutusten modulaatioita ovat hetket, jotka auttavat oppijaa soveltamaan oppimaansa käytännössä.
Laadukas digitaalinen koulutus saa aikaan toimintaa – hyvän musiikin tavoin se menee jalan alle.
Tahdotko kuulla lisää siitä, miten kehitämme tänä vuonna eOppivan koulutusten laatua? Tilaa eOppivan uutiskirje ja seuraa meitä LinkedInissä. Laadukkaita oppimiskokemuksia löydät eOppivan omalta esiintymislavalta osoitteesta www.eoppiva.fi