eOppiva - Etusivulle Kirjaudu

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on eOppiva?

Kuka voi opiskella eOppivassa?

Kenelle koulutukset on tarkoitettu?

eOppiva on valtionhallinnon yhteinen oppimisalusta.

Koulutukset on tarkoitettu valtionhallinnon työntekijöille ja oppimisympäristöön pääsy vaatii kirjautumisen.

eOppivassa on kuitenkin myös kaikille avoimia koulutuksia.

Näidenkin koulutusten lopussa on ohje kirjautua eOppiva-Moodleen ja kuitata koulutus suoritetuksi. Tee niin, jotta suorituksesi näkyy virastonne raporteilla koulutusten osallistumisista ja suorituksista!

Ovatko koulutukset maksullisia?

Kaikki eOppivan sisällöt ovat maksuttomia valtionhallinnon työntekijöille ja virastoille. Avoimet koulutukset ovat maksuttomia kaikille.

Voiko minun työpaikkani henkilöstö käyttää eOppivaa?

Lista sähköpostiosoitteista joilla voi kirjautua eOppiva-Moodleen

Millä kielillä koulutuksia julkaistaan?

eOppivan koulutukset ovat lähtökohtaisesti suomeksi. Joistakin koulutuksista tehdään myös ruotsinkielinen tai englanninkielinen versio, mutta tämä riippuu koulutuksen tilaavan asiakasviraston tarpeista.

Olemme hankkineet myös joitakin englanninkielisiä sisältöjä, joita kaikki voivat hyödyntää.

Selkeä, ymmärrettävä ja mielenkiintoinen kieli on meille tärkeää. Jos koulutuksen tekstiä on vaikea lukea ja suomi vaikuttaa ”huonolta käännökseltä”, tarkistathan, ettei selaimesi Google-kääntäjä käännä tekstiä automaattisesti suomesta (englannin kautta) suomeksi.

Miten aloitan opiskelun?

Voiko koulutuksiin tutustua ja sitten vasta päättää aloittaako opiskelun?

Toki! Voit huoletta klikata Aloita koulutus ja kirjautua Moodleen. Voit tutkia koulutuksen sisältöä ja aloittaa opiskelun heti tai myöhemmin.

Miten kirjaudun koulutukseen?

Kun löydät haluamasi koulutuksen www.eoppiva.fi/koulutukset-sivustolta, klikkaa Aloita koulutus. Jos koulutus vaatii kirjautumisen, sinulle aukeaa kirjautumissivu. Tunnistaudu Virtulla.

Jos sinulla ei ole Virtu-tunnistautumista, luo itsellesi käyttäjätunnus:

 1. Valitse tunnuksen itserekisteröinti
 2. Käytä käyttäjätunnuksena Kieku-henkilönumeroa tai sähköpostiosoitetta.
 3. Sähköpostiosoitteen pitää olla työsähköposti, johon saat vahvistusviestin tunnuksen luomisesta
 4. Salasana pitää vaihtaa 6 kk välein.

Mitä teen kun Virtu-kirjautuminen ei toimi?

Jos saat kirjautumisen yhteydessä ilmoituksen ”Virhe tunnistautumisessa. Sinulla voi olla kaksi Moodle-tunnusta tai käyttäjätunnuksesi on vanhentunut.”, ole  yhteydessä [email protected] niin tutkimme ja korjaamme asian.

Kaikissa muissa Virtu-kirjautumiseen liittyvissä ongelmissa ota niin pian kuin mahdollista yhteys virastosi omaan asiakastukeen, joka tarvittaessa ottaa yhteyden Virtu-tiimiin.

Ongelmien selvittämiseksi asiakastuki ja Virtu-tiimi tarvitsevat tiedon

 • henkilöstä ja asiakasvirastosta
 • ajankohdasta (päivä, kellonaika)
 • missä ongelma tapahtui (sisäverkko vai etäyhteys, millä selaimella)
 • asiakkaan saamasta virheilmoituksesta.

Asiakastuki osaa kysyä oikeat kysymykset ja tarvittaessa ohjata ongelman oikean tahon ratkaistavaksi.

Kirjaudun töissä eOppivaan Virtun kautta. Miten kirjaudun sinne kotikoneella, mobiililaitteella tai muuten sisäverkon ulkopuolelta, kun Virtu ei toimi?

Virtu-tunnistautuminen toimii osassa organisaatioista myös internetin kautta eli esim. mobiililaitteilla. Jos tämä ei toimi, voit luoda Virtu-tunnuksellesi erillisen Moodle-salasanan ja käyttää sitä kirjautumiseen.

Jos et ole kirjautunut aiemmin eOppivaan, kirjaudu ensisijaisesti ensimmäisellä kerralla Virtun kautta.

Mitä suorituksilleni tapahtuu, jos vaihdan organisaatiota valtion virastosta toiseen?

Koulutusten osallistumiset ja suoritukset säilyvät ja ne voidaan yhdistää uuteen tunnukseesi.

Ole siis yhteydessä [email protected], niin korjaamme asian kuntoon!

Vanhenevatko salasanat tai käyttäjätunnukset

Kyllä. Jos olet itse luonut salasanan palveluun, se pitää uusia aina 6 kk välein. Saat kirjautumissivulla ilmoituksen vanhenevasta salasanasta 14 päivää etukäteen. eOppiva-Moodleen ei siis voi kirjautua ilman Virtua tai voimassa olevaa valtionhallinnon s-postitunnusta, jolla voi vahvistaa uuden salasanan tilaamisen.

Kun tunnuksesi on ollut käyttämättä 18 kk, se arkistoituu, eikä kirjautuminen onnistu. Tämä koskee kaikkia käyttäjiä, niin Virtu-kirjautumista kuin itse luotuja tunnuksia.

Saat sähköpostiviestin 32 päivää ennen tunnuksen arkistoitumista eli voit estää tunnuksen lukkiutumisen kirjautumalla eOppivaan ja vaikka opiskelemalla jotain!

Jos tunnus on lukittu, ole yhteydessä [email protected], niin avaamme sen. Tämän ohjeen saat myös ilmoituksessa, kun kirjautuminen jostain syystä epäonnistuu.

Kun tunnus on ollut käyttämättä kolme vuotta, se poistetaan automaattisesti kokonaan. Jos kirjaudut sen jälkeen samalla sähköpostiosoitteella tai Virtulla, sinulle luodaan uusi käyttäjätunnus.

Millä selaimella eOppivaa kannattaa käyttää

Google Chrome -selain on paras vaihtoehto. Myös Firefox, Edge ja Safari toimivat sekä eri mobiiliselaimet.

Emme suosittele Internet Explorerin käyttöä. Se ei toimi kaikissa sisällöissä tai ainakin käyttökokemuksesi koulutuksesta on vähemmän sujuva ja miellyttävä kuin moderneilla selaimilla.

Opiskelu/työskentely Moodlessa

Mistä löydän omat kurssini?

Kurssisi ovat eOppivan Moodlessa. Linkki Moodlen kirjautumissivulle löytyy myös eOppiva.fi-sivuilta.

Koulutukset, joille olet jo kirjautunut tai jotka olet suorittanut, löydät Oma Moodle -sivulta

Virastojen Moodle-hallinnoijille

Miten eOppiva palvelee valtion virastoja?

eOppiva tarjoaa valtionhallinnon virastoille veloituksetta oman koulutusalueen Moodle-oppimisympäristössä. Moodlen palvelukuvaus.

Maksaako eOppivan tai Moodlen käyttö virastoille?

eOppivan oppimisympäristö Moodle rahoitetaan keskitetysti, joten yksittäiselle virastolle ei tule ylläpitokustannuksia. Virastot kuitenkin vastaavat itse omien koulutustensa sisällöntuotannosta ja käyttäjien tuesta. eOppiva-tiimi tarjoaa myös sisällöntuotannon tukea, ota yhteyttä!

Tekniset ongelmat

Mihin otan yhteyttä, jos eOppivassa on joku tekninen ongelma?

Ota yhteyttä tiimiimme s-postilla [email protected].

 

Kuka vastaa eOppivasta?

eOppiva-tiimi HAUS Kehittämiskeskuksessa vastaa eOppiva-kokonaisuuden toiminnasta eli koordinoi yhteistä tekemistä ja vastaa eOppivan sisällöistä. Vastuuhenkilö on Hanna Siira.

Valtiovarainministeriö ohjaa kokonaisuutta ja vastaa sen perusrahoituksesta.

Yhteisten sisältöjen ja alustan käyttö on virastoille maksutonta. Ne voivat myös ostaa eOppiva-tiimiltä apua omien sisältöjen tuottamiseen.

eOppiva-Moodle on SaaS-palvelu Mediamaisteri Oy:ltä. HAUS Kehittämiskeskus vastaa Moodlen toiminnasta, kehittämisestä ja tuesta virastojen Moodle-pääkäyttäjille. Vastuuhenkilö on Tuuli Kurkipää ([email protected]).

Mikä on eOppivan tietoturvataso?

eOppivan Moodle on toteuttettu VAHTI-arkkitehtuuri- ja tietoturvavaatimusten ja perustason suojausvaatimusten mukaisesti. Järjestelmään  ei tule tallentaa turvallisuusluokiteltua aineistoa.

Jos virasto haluaa varmistua tietoturvasta, se voi auditoida palvelun omien kriteeriensä mukaan. Yhteydenotot: [email protected]

Henkilötietojen tietoturvasta Moodlesta: eOppivan verkko-oppimisympäristön käyttäjärekisterissä käsiteltävät tiedot on suojattu käyttäjätunnuksilla, salasanoilla sekä palomuurilla. Käyttäjärekisteriä pääsevät käsittelemään ainoastaan tehtävään nimetyt henkilöt. Henkilötietojen käsittelijöillä on salassapitovelvollisuus. Käyttäjällä (kouluttaja, hallinnoija, osallistuja) on käyttöoikeus vain siihen rekisterin osaan, jota hän tarvitsee.

eOppivan tietosuojaseloste

En löydä kysymykseeni vastausta UKK:sta

Ota meihin yhteyttä sähköpostitse [email protected]! Pyrimme vastaamaan kysymykseesi saman päivän kuluessa.

Mitä muuta haluat tietää eOppivasta?

Mistä kaikki sai alkunsa?

eOppiva-konseptin taustalla on valtiovarainministeriön hanke yhteinen e-oppiminen valtionhallinnossa. Se rahoitettiin hallituksen Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankkeesta. Hankkeen tavoitteena oli varmistaa e-oppimisen tuloksekas hyödyntäminen virkamiesten yhteisten osaamisten kehittämisessä ja kehittää HAUSista valtionhallinnon e-oppimiskeskus.

Mitkä ovat eOppivan tavoitteet?

eOppivan tavoitteena on rakentaa:

 1. Yksi yhteinen oppimisympäristö
 2. Uusi toimintamalli digitaalisen oppimisen kehittämiseksi
 3. Digitaalisesta oppimisesta ja koulutuksesta kiinnostuneiden kehittäjien verkosto
 4. Uusia yhteisiä oppimissisältöjä ja koulutuksia
 5. Tekninen tuotantomalli
 6. Jatkuvan toiminnan mahdollistava rahoitusmalli

Meillä on nyt käsissämme hyvä alku uudenlaiselle oppimiselle. Valmis eOppiva ei kuitenkaan vielä ole. eOppivaa luodaan ja toteutetaan yhdessä – takataskussa sopiva etunoja ja uskallus uuteen!

eOppiva-verkosto, joka on jo suurena apuna etenemiselle, yhteiskehittää palvelua kohti parempaa oppimiskokemusta. Verkostoon toivotaan lisää oppimisen parissa työskenteleviä virkamiehiä. Tervetuloa!