Usein kysytyt kysymykset

Mikä on eOppiva?

eOppiva.fi on valtion yhteinen digitaalinen oppimisympäristö. Ympäristöstä löydät erityyppisiä oppimiseen liittyviä sisältöjä; videoita, blogeja, podcasteja, vlogeja sekä kompakteja verkkokursseja. Ensimmäiset sisällöt on julkaistu, lisää on luvassa tasaiseen tahtiin. eOppivan oma oppisisältöjen tuotanto keskittyy valtionhallinnon yhteisiin osaamisiin. Virastot ja hankkeet voivat tuottaa ympäristöön omaa toimintaansa palvelevaa sisältöä.

Saara Saarinen kertoo videolla mistä eOppivassa on kyse. 

Kuka voi opiskella eOppivan kursseja?

eOppiva on valtionhallinnon yhteinen oppimisalusta.

Kurssit on tarkoitettu valtionhallinnon työntekijöille ja oppimisympäristöön pääsy vaatii kirjautumisen.

eOppivassa on kuitenkin muutamia kaikille avoimia kursseja: palvelumuotoilu, asiantuntijana somessa ja viestintäsuositusten hyödyntäminen.

Miten aloitan opiskelun?

Kyllä! Voit huoletta klikata Aloita kurssi tänään ja kirjautua Moodleen. Voit tutkia kurssin sisältöä ja aloittaa opiskelun heti tai myöhemmin. Jos kurssi ei vastaakaan oppimistarpeitasi, voit poistua kurssilta, niin se ei enää näy omat kurssini -listassa.

Kun löydät haluamasi kurssin www.eoppiva.fi/koulutukset-sivustolta, klikkaa Aloita kurssi tänään.  Jos kurssi vaatii kirjautumisen, sinulle aukeaa kirjautumissivu. Kirjaudu Virtu-kirjautumisella kurssille.

Jos Sinulla ei ole Virtu-tunnusta, luo itsellesi käyttäjätunnus:

 1. Valitse tunnuksen itserekisteröinti
 2. Käytä käyttäjätunnuksena Kieku-henkilönumeroa. Jos sinulla ei ole Kieku-henkilönumeroa käytä tunnuksena työsähköpostiosoitetta
 3. Sähköpostiosoitteen pitää olla työsähköposti

 

Kaikissa Virtu-kirjautumiseen liittyvissä ongelmissa ota niin pian kuin mahdollista yhteys virastosi omaan asiakastukeen, joka ottaa puolestaan yhteyden Virtu-tiimiin.

Ongelmien selvittämiseksi asiakastuki ja Virtu-tiimi tarvitsevat tiedon

 • henkilöstä ja asiakasvirastosta
 • ajankohdasta (päivä, kellonaika)
 • missä ongelma tapahtui (sisäverkko vai etäyhteys, millä selaimella)
 • asiakkaan saamasta virheilmoituksesta.

Asiakastuki osaa kysyä oikeat kysymykset ja tarvittaessa ohjata ongelman oikean tahon ratkaistavaksi.

Kun Sinulla on Virtu-tunnistautuminen käytössä ja olet kirjautunut sillä aikaisemmin, valitse kirjautumissivulla Kirjautuminen käyttäjätunnuksella ja klikkaa Unohditko käyttäjätunnuksesi tai salasanasi.

Kirjoita työsähköpostisi kenttään Etsi sähköpostiosoitteen perusteella. Saat sähköpostiisi viestin, jossa on käyttäjätunnus ja linkki salasanan vaihtoon. Tee uusi salasana. Sen ei tarvitse/pidä olla sama kuin Virtu-kirjautumisessa. Salasana ei vanhene.

Jatkossa kirjaudu työkoneellasi Virtun kautta ja muissa verkossa käyttäjätunnuksella.

Jos et ole kirjautunut aiemmin eOppivaan, kirjaudu ensisijaisesti ensimmäisellä kerralla Virtun kautta. Sen jälkeen seuraa yllä olevia ohjeita. Jos sinun kuitenkin on päästävä Moodleen heti, valitse tunnuksen itserekisteröinti. Käyttäjätunnukseksi laita sama tunnus kuin työasemallesi kirjautuessa. Salasanan ei tarvitse/pidä olla sama kuin työasemakirjautumisessa. Salasana ei vanhene.

Opiskelu/työskentely Moodlessa

Kurssit, joille olet jo kirjautunut,  löydät täältä: https://lms.eoppiva.fi/my

Jos olet rekisteröitynyt kurssille itse, voit poistaa sen omista kursseita näin: valitse kyseisen kurssin etusivulla asetukset (hammasratas) ja klikkaa Poista minut tältä kurssilta.

Virastojen Moodle-pääkäyttäjille

eOppivan oman, valtion yhteisiin teemoihin keskittyvän oppisisältötuotannon lisäksi tuotantotiimi tukee virastoja niiden omassa sisältötuotannossa.

Virastot voivat ottaa eOppiva-Moodlen osaksi omaa henkilöstön osaamisen kehittämistään. Sitä kautta aikaa ja resursseja voidaan virastoissa kohdentaa paremmin hyvien sisältöjen ja vaikuttavan koulutuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen, ei oppimisalustan tekniseen ylläpitoon.

eOppivassa jokainen organisaatio voi jakaa omia koulutuksiaan myös koko valtion henkilöstölle tai tietyille kohderyhmille.

eOppiva-tiimiltä voi tilata virastokohtaisen kurssialustan: info@eoppiva.fi

Tarvitsemme

 1.  Tiedon henkilöistä, jotka saavat hallinnoida alustaa eli tehdä uusia kursseja ja jakaa oikeuksia kouluttajille.
 2.  Kuvan, joka tulee eOppiva-Moodlen etusivulle. Kuvan koko 500 x 280 px.

Kaikkien joille oikeuksia annetaan, pitää olla kirjautunut eOppivaaan.

Moodlessa on käyttöoikeuksia kuudella tasolla roolien mukaan:

 1. Tunnistautunut käyttäjä, eli mistä tahansa valtionhallinnon organisaatiosta eOppivaan kirjautunut käyttäjä.
  • Jos kurssi kuuluu yhteiseen teemaan ja se on avoinna käyttäjille, sille pääsee opiskelemaan
  • Jos kurssi on jonkun muun kuin käyttäjän oman organisaation kurssialueella, hän ei näe kurssia eikä löydä sitä haulla
  • Kurssille pääsyn voi rajata halutulle osallistujajoukolle lisäämällä kurssille kurssiavaimen
 2. Oman organisaatiosi jäsen (sama sähköpostiosoite kuin sinulla)
  • Jos omalla alueellaanne oleva kurssi on avoinna käyttäjille, sille pääsee opiskelemaan
  • Kurssille pääsyn voi kuitenkin rajata halutulle osallistujajoukolle lisäämällä kurssille kurssiavaimen
 3. Kouluttaja
  • Käyttäjä saa muokata kurssia, jolla hänellä on kouluttajan rooli.
 4. Kurssinluoja
  • Muuten sama kuin 1-3, mutta tällä roolilla näkee otsikkotasolla myös osallistujilta suljetut kurssit oman organisaation kurssialueella. Kursselle ei kuitenkaan pääse sisään.
  • Kurssinluoja saa tehdä uusia kursseja oman organisaationsa alueelle ja toimia niissä kouluttajana.
 5. Kategorian hallinnoija
  • Jokaisessa organisaatiossa on muutama henkilö, joilla on kaikki samat oikeudet kuin kouluttajalla tai kurssinluojalla on yhteen kurssiin.
  • He näkevät kaikki oman organisaationsa alueen kurssit, myös piilotetut, ja voivat muokata niitä.
 6. Hallinnoija
  • eOppiva-Moodlen hallinnoija- ja kehittäjätiimillä on esteetön pääsy kaikille kursseille, jotta he voivat tarvittaessa auttaa sisällöntuotannossa ja ongelmanratkaisussa.

eOppivan oppimisympäristö Moodle rahoitetaan keskitetysti, joten yksittäiselle virastolle ei tule ylläpito kustannuksia. Virastot kuitenkin vastaavat itse omien kurssiensa sisällöntuotannosta ja käyttäjien tuesta.

Tekniset ongelmat

Chatin ollessa auki, odotamme kysymystäsi siellä. Muulloin ota yhteyttä info@eoppiva.fi. Pyrimme vastaamaan kysymyksiin myös Twitterissä ja Facebook-ryhmässämme.

Kirjautumisongelmissa ota yhteyttä oman organisaatiosi käyttäjätukeen.

 

eOppiva-tiimi HAUS Kehittämiskeskuksessa vastaa eOppiva-kokonaisuuden toiminnasta eli koordinoi yhteistä tekemistä ja vastaa eOppivan sisällöistä. eOppivan projektipäällikkö on Petteri Kallio.

Valtiovarainministeriö ohjaa kokonaisuutta ja vastaa sen perusrahoituksesta.

Yhteisten sisältöjen ja alustan käyttö on virastoille ilmaista. Ne voivat myös ostaa eOppiva-tiimiltä apua omien sisältöjen tuottamiseen.

eOppiva-Moodle on ST4-turvaluokitettu SaaS-palvelu Mediamaisteri Oy:ltä. Valtori vastaa kirjautumisen toimimisesta sekä Moodlen teknisestä ylläpidosta. Valtorin vastuuhenkilö on Katri Konttinen.

HAUS Kehittämiskeskus vastaa Moodlen kehittämisestä, koulutuksista ja tuesta virastojen Moodle-pääkäyttäjille. Vastuuhenkilö on Tuuli Kurkipää (info@eoppiva.fi).

 

 

Ota meihin yhteyttä sähköpostitse info@eoppiva.fi! Pyrimme vastaamaan kysymykseesi saman päivän kuluessa.

eOppiva -tiimi

 

 

 

 

Mitä muuta haluat tietää eOppivasta?

eOppiva-konseptin taustalla on valtiovarainministeriön hanke yhteinen e-oppiminen valtionhallinnossa. Se on rahoitettu hallituksen Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankkeesta ja sen vastuutoimijana on HAUS Kehittämiskeskus. Hankkeen tavoitteena on varmistaa e-oppimisen tuloksekas hyödyntäminen virkamiesten yhteisten osaamisten kehittämisessä ja kehittää HAUSista valtionhallinnon e-oppimiskeskus.

eOppivan tavoitteena on rakentaa:

 1. Yksi yhteinen oppimisympäristö
 2. Uusi toimintamalli digitaalisen oppimisen kehittämiseksi
 3. Digitaalisesta oppimisesta ja koulutuksesta kiinnostuneiden kehittäjien verkosto
 4. Uusia yhteisiä oppimissisältöjä ja koulutuksia
 5. Tekninen tuotantomalli
 6. Jatkuvan toiminnan mahdollistava rahoitusmalli

Meillä on nyt käsissämme hyvä alku uudenlaiselle oppimiselle. Valmis eOppiva ei kuitenkaan vielä ole. Jotta uusi kokonaisuus voi todella lunastaa paikkansa vaikuttavana, valtion yhteisenä oppimispalveluna, tulee henkilöstön se löytää ja virastotyönantajien lähteä mukaan tiiviiseen yhteistyöhön. eOppivaa luodaan ja toteutetaan yhdessä – takataskussa sopiva etunoja ja uskallus uuteen!

eOppiva-verkosto, joka on jo suurena apuna etenemiselle, yhteiskehittää palvelua kohti parempaa oppimiskokemusta. Verkostoon toivotaan lisää oppimisen parissa työskenteleviä virkamiehiä. Liittyä voi laittamalla sähköpostia osoitteeseen info@eoppiva.fi. Tapaamisia pidetään muutaman kuukauden välein ja keskustelu jatkuu päivittäin eOppivan omassa osallistumisympäristössä.