Petteri Kallio 02.09.2017

Valtio valtasi Fluxin

Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsevan Microsoftin Flux-työtilan seinät pullistelivat ja akustiikka oli koetuksella, kun eOppiva-verkoston ensimmäinen tapaaminen vihdoin koitti 23.8.2017. Paikan päälle oli tullut miltei 70 innokasta e-oppimisen, digitalisaation ja kehittämisen ammattilaista ja Skypen kautta tilaisuuteen osallistui lisäksi miltei parikymmentä virkamiestä ympäri Suomea.

Ensimmäinen eOppivan verkostotapaaminen oli menestys

Rakennettava ja laajeneva virkamiesten yhteistyöverkosto on yksi eOppivan tärkeistä tavoitteista. Ensimmäinen tapaaminen osoitti selkeästi, että tällaista verkostoa onkin kaivattu. Jo ennen tilaisuuden alkua tilan täytti innokas puheensorina ja kliseisesti sanottuna ilmassa oli urheilujuhlan tuntua. Flux on jo tilana aika lailla erilainen, mihin ehkä valtiokontekstissa ollaan totuttu. Olikin kiinnostavaa nähdä miten meidän tilaisuutemme saadaan vedettyä läpi erilaisine ryhmätöineen ja etäosallistujineen, kun samanaikaisesti tiloissa työskenteli paljon start-upeja ja muita etätyöläisiä (spoiler: kaikki sujui loistavasti!).

Verkostoiltapäivän ohjelmaan sisältyi projektipäällikkö Petteri Kallion, VM:n Aleksi Kopposen ja Valtiokonttorin D9:n Anni Leppäsen alustusten lisäksi kaksi erilaista työpajaa ja verkostoitumistauko. Petteri Kallio johdatteli päivän aiheeseen kertaamalla eOppivan taustaa ja missä vaiheessa hanketta ollaan nyt. Aleksi Kopponen esitteli lyhyesti valtion digiperiaatteet ja Anni Leppänen kertoi eOppivan palvelumuotoilunäkökulmasta.

Työpajoissa ideoitiin konseptia ja analysoitiin käyttäjäpersoonia

Ensimmäisessä työpajassa pohdittiin eOppivan konseptia erilaisista näkökulmista, kuten verkostot, koulutukset, tapahtumat ja webinaarit, käyttäjäprofiilit, viestintä sekä blogi&podcast. Näiden sisällöistä löytyy esimerkiksi Twitteristä jonkin verran tiivistelmiä hashtagilla #eoppiva. Toinen työpaja keskittyi käyttäjäpersooniin, ja ryhmien tarkoituksena oli suunnitella juliste, jolla koukutetaan ko. persoona käyttämään eOppivaa. Työpajojen fasilitaattorina toimi monille tuttu Janne Marniemi Rambollista ja ryhmätyöskentelyyn suorastaan syöksyttiin – kuten todettu, innostusta todellakin oli ilmassa!

Osa tehtävärasteista osui hieman enemmän maaliinsa kuin toiset, ts. joissain tehtävänanto ehkä ymmärrettiin hieman toisin kuin mitä eOppivan tiimi oli suunnitellut. Tämä ei kuitenkaan haitannut, koska ryhmistä irtosi sellaista tietoa, jota ei ehkä muuten olisi saatu. Iltapäivän yhtenä pointtina olikin vaihtaa ajatuksia sekä tutustua muihin verkostolaisiin eli tämä tavoite toteutui. Käyttäjäprofiileja esittelevistä julisteista tuli todella hienoja. Hanna Siira laittoi niistä kuvia Facebookin eOppivan keskusteluryhmään (johon kannattaa liittyä, jos ei vielä siellä ole). Kannattaa käydä katsomassa, mitä tyyppiä kenties itse edustat ja ovatko ryhmäläiset osanneet identifioida juuri sinun tyypillesi sopivia asioita.

Mitä seuraavaksi?

Toinen eOppivan verkostotapaaminen järjestetään keskiviikkona 11.10. klo 9-13. Teemana on Yhteiset sisällöt ja tapaamispaikkana on Opetushallitus (Hakaniemenranta 6). Ilmoittautua voi jo täältä. Ensimmäiset innokkaat tosin ilmoittautuivat heti Fluxin jälkeen, joten ennakoimme kakkostapaamiseenkin suurta osanottoa eli kannattaa olla valppaana. Kollegatkin ovat lämpimästi tervetulleita, joten viesti ihmeessä organisaatiossasi tilaisuudesta ja verkostosta eteenpäin.

Kiitos kaikille osallistujille ja Fluxin henkilökunnalle kärsivällisyydestä koska meno oli kuin moukarihäkissä.

Petteri Kallio, Janne Marniemi, Aino Heikkinen, Hanna Siira, Katja Valtonen, Heidi Torro, Anna Saharinen, Marjaana Laine, Janina Himberg