Sari Marttila 28.01.2021

Tehdään yhdessä etätilaisuuksista osallistavampia

Etätyössä työpäivät täyttyvät erilaisista etätilaisuuksista: on kokouksia, infotilaisuuksia, koulutuksia, webinaareja, työpajoja ja jos jonkinmoisia kokoontumisia. Ei ole yhdentekevää, miten tuo osa työpäivistämme käytetään. Maaginen taikasana kohti parempia etätilaisuuksia on virtuaalifasilitointi.

 

Virtuaalifasilitointi saattaa kuulostaa hienolta termiltä ja antaa ehkä sellaisen kuvan, että kyse on jostain vaikeasta ja monimutkaisesta asiasta. Fasilitoinnissa on kuitenkin lopulta kyse ihmisten työskentelyn ohjaamista. Se on yhdessä työskentelyn helpottamista sillä, että joku on miettinyt työskentelytavat sekä ohjaa työskentelyä. Se on osallistavien menetelmien hyödyntämistä osana tilaisuutta. Se ei ole vaikeaa, pienilläkin jutuilla pääsee eteenpäin.

Eikä nyt puhuta pelkästään erillisistä työpajoista vaan ihan jokaiseen tilaisuuteen voi ja kannattaa ottaa mukaan osallistavia menetelmiä. Osallistaminen mahdollistaa jokaisen osallistujan kuulluksi tulemisen ja antaa tunteen siitä, että on tärkeä ja arvokas. Se auttaa ihmisiä keskittymään ja olemaan läsnä. Asioihin on helpompi sitoutua ja motivoitua, kun on saanut itse osallistua ja vaikuttaa. Osallistaminen myös tehostaa työskentelyä, kun kaikki työskentelevät yhdessä ja yhtä aikaa kohti tavoitetta.

Jokainen, joka järjestää kokouksia tai muita tilaisuuksia verkossa, hyötyy virtuaalifasilitointiin tutustumisesta. Virtuaalifasilitointitaitojen tulisikin meidän mielestämme olla joka(virka)miehenoikeus! Tämä on syy, miksi olemme aktiivisesti tehneet yhteistyötä tuottaaksemme yhteistä sisältöä ja yhteisiä tilaisuuksia.

Tässä kaksi oivaa esimerkkiä:

  • Kohti osallistavampia etätilaisuuksia -verkkokoulutus on julkaistu valtiohallinnon yhteisessä oppimisympäristössä eOppivassa. Se on suunnattu kaikille, jotka työssään järjestävät etätilaisuuksia.
  • Virtuaalifasilitoinnin Open Space järjestetään 18.02.2020 9-12. Tilaisuudessa keskustellaan etätilaisuuksien järjestämiseen ja vetämiseen liittyvistä juuri tällä hetkellä osallistujia kutkuttavista aiheista. Tilaisuus järjestetään Open Space -fasilitointimenetelmää hyödyntäen. Siinä järjestäjät luovat puitteet yhteiselle kohtaamiselle, mutta varsinainen tapahtuman sisältö luodaan yhdessä.

 

Tule sinäkin mukaan työelämän vallankumoukseen – tekemään etätilaisuuksista osallistavampia!

T: Sari Marttila (MML) ja Antti Seppänen (VK)

Sari Marttila
Kirjoittaja Sari Marttila LinkedIn