eOppiva - Etusivulle Kirjaudu
Aura Korhonen 11.01.2023

Paluu HAUSille ja eOppivaan

 

Hei taas! Olen Aura Korhonen ja toimin tätä nykyä eOppiva-tiimissä oppimisvisualistina. Vuonna 2020 tutustuin HAUSiin oppimis- ja palvelumuotoiluharjoittelijana. Voit lukea tuon aikaisista kokemuksistani blogeistani: Kolme viikkoa harjoittelijan silmin ja Neljä kuukautta harjoittelijan silmin. Löysin tieni takaisin HAUSille, kun digitaalisen oppimisen tiimiin aukesi mukaansatempaava rooli – paikka oppimisvisualistille.

Olen koulutukseltani teollinen muotoilija ja luova ala on aina kiinnostanut minua. HAUSin työharjoittelun ja koulusta valmistumisen jälkeen suuntauduin pelialalle 3D-artistiksi. Työskentelin kansainvälisen, mobiilipelejä kehittävän ja julkaisevan yrityksen pelistudiolla. Siinä sivussa tein muun muassa HAUSille kuvitus- ja taittotöitä freelancerina. Esimerkiksi HAUSin ilmeeseen kuuluvat viivapiirrokset sekä vaikuttavuus- ja vastuullisuusraporttien ulkoasut ovat käsialaani. Lisäksi olen ollut mukana luomassa AuroraAI-hankkeeseen liityvän ihmiskeskeisyys.fi -sivuston kuvitusmateriaalia.

Paluu HAUSin toimistolle tuntui kotoisalta ja ilahduin siitä, että kaikki tervehtivät minua iloisesti nimellä. Esimerkiksi HAUSin ohjelmajohtaja Tero Vuorisen mielestä olin ollut poissa korkeintaan pari kuukautta, vaikka todellisuudessa aikaa harjoittelustani oli vierähtänyt jo parisen vuotta. Kiitos siis kaikille HAUSilaisille lämpimästä vastaanotosta!

Kuvassa on Aura Korhonen

Kuvitus Aura Korhonen

 

Mitä tekee oppimisvisualisti?

Oppimisvisualistina vastuullani on omalta osaltani auttaa oppijaa ymmärtämään ja omaksumaan opittavia aiheita helpommin ja tehokkaammin. Käytän siis järeitä aseita, eli visuaalisia keinoja. Sehän jo tiedetään, että ihmiset ovat enemmän tai vähemmän visuaalisia oppijoita ja erinomainen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Haluan tehdä opiskeltavista asioista mielenkiintoisempia, jättää oppijalle muistijäljen ja herättää hänessä tunteita. Tarkoitukseni on vapauttaa omalla työpanoksellani myös muille tiimin asiantuntijoille aikaa keskittyä omiin työtehtäviinsä.

“Käytän siis järeitä aseita, eli visuaalisia keinoja.”

Tuotantoja, eli eOppiva-koulutuksia tehdessäni olen tiiviisti yhteydessä koulutusta työstävään asiantuntijajoukkoon ja keskustelen heidän kanssaan kunkin koulutuksen visualisointitarpeista. Näin taataan, että koulutusten pääkohdat saavat ansaitsemaansa huomiota ja menevät maaliin. Mielestäni ihan kaiken voi kuvittaa ja visualisoida. Visualisoinnin tehokeinoina voidaan esimerkiksi käyttää värien, muotojen ja erilaisten aiheiden symboliikkaa. Kuva voi toimia opetuksen välineenä tai ikään kuin mielenkiintoa ylläpitävänä elementtinä. Kummallakin on aikansa ja paikkansa. Joskus on osattava olla herkkien aiheiden äärellä sensitiivinen ja toisinaan pieni provokaatio on paikallaan – kyse on tilannetajusta.

Ajatustyö voi viedä aikaa tai idea saattaa putkahtaa mieleen hetkessä. Työssäni pidän erityisesti siitä, että aiheet ovat monipuolisia ja vaihtuvia. Minulla on aina mahdollisuus tehdä paremmin kuin viimeksi. Ohessa opin myös mielenkiintoisia asioita koulutuksista. Työ tuntuu merkitykselliseltä, koska saan olla mukana tukemassa suomalaisen valtionhallinnon asiantuntijoita oppimisessa.

Kuvitus Aura Korhonen

 

Luonnos tulevaisuudesta:

  • Tavoiteenani on antaa näkökulmia uudenlaiseen oppimiseen. Uskoisin, että esimerkiksi pelialalta löytynee muutama jippo pelaajan, tässä tapauksessa oppijan, motivoimiseen ja palkitsemiseen. 
  • Haluan oppia lisää tekoälyn valjastamisesta hyväksi rengiksi visualisointien tekemiseen. Tästä aiheesta aion konsultoida AI-guruja. Ilmiantakaa siis itsenne ja olkaa minuun rohkeasti yhteydessä. Opin mielelläni lisää!
  • Aion tarkkailla ja ylläpitää eOppivan visuaalisen ilmeen laatua sekä jakaa osaamistani myös koko HAUSin käyttöön
  • Tarkoituksenani on muotoilla eOppivan timanttiseen tuotantoprosessiin tilaa visualisoinnille yhdessä digitiimin kanssa. Työlistallani on muun muassa rakentaa portfoliota jo tehdyistä visualisoinneista.
  • Haluan oppia ja kasvaa roolissani sekä tehdä siitä itseni näköisen – tarvittaessa myös murtautua siitä ulos aika ajoin sammaloitumisen estämiseksi. Tässä tavoitteessa tiimini auttaa minua varmasti.
  • Osaan paljon, mutta minulla on vielä enemmän opittavaa. Tästä ajattelutavasta haluan pitää aina kiinni.

 

Kiitos, kun luit! Olethan minuun yhteydessä, mikäli visualisointi ja luovuus puhututtavat.

Aura Korhonen
Kirjoittaja Aura Korhonen