eOppiva - Etusivulle Kirjaudu

Datatalouden ABC – Verkkoalustojen reilut säännöt

Tuotanto: eOppiva ja Sitra

Mitä opin:

  • Koulutuksen käytyäsi tiedät, miten EU:ssa toimivien digipalveluiden uudet säännöt (digimarkkina-asetus DMA ja digipalveluasetus DSA) vaikuttavat sinuun, olitpa palveluiden käyttäjä tai niitä tarjoava yritys.
  • Digipalvelujen käyttäjänä tiedät alustojen pelisäännöt. Osaat puolustaa oikeuksiasi käyttäjänä, digiprofiloinnin kohteena sekä sisällöntuottajana.
  • Yrityskäyttäjänä tiedät, miten parempi pääsy alustojen keräämään dataan voi tehostaa asiakasymmärrystäsi tai markkinointiasi. Voit myös löytää yrityksellesi uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Tuotatko omaa sisältöä sosiaalisen median alustoilla tai mainostatko verkossa? Haetko tietoa verkon hakukoneista tai käyttääkö yrityksesi alustojen palveluja? Digipalvelun käyttäjänä toimit niitä tarjoavien yritysten ehdoilla. Nämä yritykset päättävät, ketkä näkevät tuottamaasi sisältöä ja mitä sisältöä sinä vuorostasi näet.

Digitaalisten alustojen kuten sosiaalisen median rooli yhteiskunnassa on kasvanut. Samalla esimerkiksi valetiedon tai vilpillisen verkkokaupan aiheuttamiin ongelmiin on havahduttu. EU:ssa pian voimaan tulevat uudet säännöt pakottavat digipalvelut toimimaan reilummin. Niiden tavat suositella sisältöjä muuttuvat läpinäkyvämmiksi ja käyttäjinä saamme uusia keinoja puolustaa oikeuksiamme. Eri kokoisten yritysten välinen kilpailu verkon alustoilla tasaantuu ja verkkoympäristö muuttuu luotettavammaksi ja turvallisemmaksi.