Tuuli Kurkipää 10.09.2020

Yhteisöllinen oppiminen – eOppivan oppimispiirit

eOppivassa on paljon suosittuja itsensä johtamisen, muutos-  ja vuorovaikutustaitojen valmennuksia. 

Tutkimme nyt, kuinka koulutusten opit siirtyisivät käytäntöön esimerkiksi opintopiirien ja muiden yhteisöllisten oppimismenetelmien avulla. Kokeilut ovat osa Kaiku-kehittämishanketta Työyhteisötaitojen yhteisöllinen ja vaikuttava oppiminen verkostoissa.

 

Kehittämishankkeessa luomme oppimisen käytäntöjä ja menetelmiä yhteisöllisen oppimisen johtamiseen ja ohjaamiseen. Tarjoamme virastojen lähijohdolle, osaamisen kehittäjille, Kaiku-kehittäjille sekä kenelle tahansa innostuneelle työkaluja tukea yhteisöllistä ja vaikuttavaa oppimista. 

Valmennusten sisällöt painottuvat työyhteisötaitoihin, uudistumiseen ja oppimiseen. Tavoitteemme on lisätä eOppivan koulutusten systemaattista ja laajaa hyödyntämistä ja vaikuttavuutta virastoissa. Kokoamme myös tietoa siitä, millaiset teemat ovat tärkeimpiä, mitä koulutuksia erityisesti tarvitaan ja miten niitä jatkossa tuotetaan eOppivaan.  

 

Yhteisöllisen oppimisen sparraus

eOppiva-verkostosta olemme kuulleet toiveita mm. oppimispiirien sparrauksiin. Aloitamme protolla “oppimispiirin vetäjän pelikirjasta”, jossa on tietoa ja vinkkejä yhteisöllisen oppimisen tukemiseen isommissa ja pienemmissä porukoissa. Testaillaan mallia, kootaan ja jaetaan kokemuksia verkossa ja verkostotapaamisissa, miltä kuulostaa? Oppimispiirien teemoja voisivat olla esim. itsensäjohtajat, lähijohdon vertaisverkosto ja Let’s learn soft skills. Odotamme innolla ehdotuksia teiltä! 

Lisäksi haluamme tutkia, miten yhdessä oppiminen vaikuttaa toimintaan arjessa. Meillä on jo nyt hurjasti palautetta eOppivan koulutuksista, mutta yhä enemmän kiehtoisi ja olisi tarpeen tietää niiden vaikuttavuudesta ja siitä, mikä merkitys työyhteisön tuella ja vertaisoppimisella on digitaalisten koulutusten opiskelussa. Oppimispiirit saavat siis haasteen suunnitella myös mittareita ja menetelmiä niiden vaikuttavuuden arvioinnille.  

 

Jos olet kiinnostunut osallistumaan yhteiskehittämiseen, ole yhteydessä eOppiva-tiimiin info@eoppiva.fi!

Kaiku-hankkeista voit lukea lisää täältä: https://www.valtiolla.fi/hae/hankkeet