Kimmo Rousku 22.10.2018

Opi tietosuojaa eOppivassa 333 sekunnissa – uskomatontako?

Mieti hetki, mitä ehdit tekemään 333 sekunnissa eli 5 minuutissa ja 33 sekunnissa. Jos sinulla on Mo Farahin juoksunopeus maratonvauhdilla, niin ehtisit juoksemaan noin 2,3 kilomerin matkan. Samassa ajassa ehdit myös katsomaan eOppivan tuottamasta uunituoreesta Tietosuojan ABC:stä osion koskien tietosuojan yleisimpiä käsitteitä. Huikeaa, eikö totta.

eOppiva tiimi heitti minulle haasteen vastaan – tee tietosuojaan liittyvä moduuli, minkä kesto on ainoastaan 333 sekuntia. Moduulin tuli sisältää pääviesti, yhteenveto ja yksityiskohdat. Ajatusmallia kuvastaa pyramidin muoto. Ensimmäinen ajatukseni oli, ettei se ole mitenkään mahdollista. Vakuuttelujen jälkeen tartuin kuitenkin ajatukseen ja aloin muokata omaa materiaaliani. Kun aikaa on rajallisesti, niin oma ajatus ja viesti piti suunnitella tarkasti.

Sanoisin, että on helpompi kirjoittaa pitkä eepos tutusta alueesta, kuin sanoa sama asia ytimekkäästi ja lyhyesti.

Samalla pääsin myös tutustumaan eOppivan asiantuntevan tiimiin sekä tekemään yhteistyötä kahden muun kouluttajan Johanna Järvisen ja Kimmo Rouskun kanssa. Apuna koko koulutuksen suunnittelussa käytimme eOppivan pelikirjaa ja sen tarjoamaa tapaa toteuttaa videokoulutuksia. Pelikirjaa seuraamalla tuli käytyä läpi, mihin tarpeeseen koulutus on suunniteltu, mitkä ovat koulutuksen tavoitteet ja mittarit ja ennen kaikkea, mitä loppukäyttäjä eli sinä toivot koulutukselta. Ilman koulutukseen liittyviä tarpeita ja tavoitteita ei synny oppimista.

Huomasin koulutusta tehdessä, kuinka paljon hyötyä oli siitä, että koulutuksen suunnittelee ja toteuttaa pyramidimallilla eli 333 sekunnissa.  Käsikirjoitus, oppimiskysymykset ja itse videokuvaus olivat mukava ja helppo toteuttaa. Asiaa auttoi tietysti myös osaava eOppiva tiimi ja muut kouluttajat. Yhdessä on mukavampi työskennellä ja saa erilaisia näkökantoja.

Sinun ei tarvitse olla yhtä nopea kuin Mo Farah ja oppimiseen saat käyttää niin paljon aikaa kuin tarvitset. Kouluttajien velvollisuus on tuottaa sellaisia oppimiskokemuksia, jotta niistä jää mahdollisimman paljon muistijälkiä. Klikkaa eOppivaa ja hyödynnä sinne tuotettua koulutusmateriaalia. Voit myös yhdistää liikunnan ja oppimisen, sillä liikunta on jumppaa myös aivoille.

Kirjoittaja on erityisasiantuntija Tuula Seppo Kuntaliitosta, tietosuojan ja liikunnan innokas harrastaja.