19.11.2017

Startup-henkeä ja ilmastointiteippiä – näillä eväillä rakennat verkkokoulutuksen

Kenellä on se viisasten kivi, jonka kaikki valmentajat, digi-ihmiset ja kehittäjät haluaisivat omistaa? Se, jonka avulla rakennetaan hyvä verkkokoulutus? Ehkä se löytyy HAUS:ista tuumasin, kun sain kutsun tulla mukaan rakentamaan muutosjohtamisen verkkokoulutusta valtionhallinnon esimiehille.

Kiitos kutsusta, tottakai olen mukana, eikun menoksi!

Minulla oli kasapäin kysymyksiä projektitiimille: Millaisia tavoitteita tälle verkkokoulutukselle on asetettu? Dos and Dont’s -listat, eli mitä saa tehdä ja mikä on ehdottomasti EI? Millaista materiaalia haluatte, entä aikataulu? Niin kuin kaikissa uusissa projekteissa yleensä, vastaus oli jotakuinkin tällainen: ”Jaa-a, hmmm,. Pitää miettiä. Se selviää myöhemmin.”  Tekemällä oppii ja hyvin suunniteltu on yleensä kokonaan tekemättä. Pääasia, että tulosta syntyy. Ja syntyihän sitä! Vieläpä hauskasti ja nopeasti. Kun Eliel Saarisen suunnittelemassa linnamaisessa talossa sijaitsevassa valtionyhtiössä heittäydytään riehakkaaseen startup-meininkiin, saadaan aikaiseksi vähintäänkin riehakkaita tuloksia.  

Löytyikö viisasten kiveä?  Mene ja tiedä, sen päättävät asiakkaat.  Tässä kuitenkin muutama oppi itse projektista takataskuun vastaisuuden varalle:

3 vinkkiä kouluttajalle

  1. Ole ketterä. Tilanteet muuttuvat ja lisätietoa tulee tipoittain. C’est la vie. Varasuunnitelmat eivät ole haitaksi.
  2. Pilko aineistosi pieniksi kokonaisuuksiksi ja kiteytä ydinviestit. Pohdi ydinviestisi vielä kerran: Mikä lopulta on oleellista?
  3. Kill your darlings. Se kaikkein paras vitsi, joka luokkakoulutuksessa saa aikaan parhaat naurut, ei muuten toimi verkossa. Älä edes kokeile.

Ai niin, se ilmastointiteippi. Kun ensikerralla asettaudun studiovaloihin metrin päähän kamerasta, voin vannoa, että olen kiristänyt kaksoisleuan piiloon ilmastointiteipillä!

eOppiva

Taru Uhrman

Viestintävalmentaja, johdon työnohjaaja

Pro-Stories Oy