eOppiva - Etusivulle Kirjaudu
05.03.2020

Palvelu- ja oppimismuotoilua valtionhallinnolle

Palvelumuotoilu on julkisella sektorilla lyönyt itsensä läpi monella tapaa ja sen hyödyt asiakaslähtöisessä kehittämisessä ovat kiistattomia. Itse olemme rakentaneet valtion digitaalisen oppimisympäristön eli eOppivan palvelumuotoilua hyödyntäen. Ilman ymmärrystä asiakkaista ja heidän tarpeistaan, olisi palvelusta varmasti tullut hyvin erilainen.

Valtiolla on muitakin hienoja tarinoita onnistumisista palvelumuotoilun saralla, niistä kuulet lisää mm. tulevassa eOppivan palvelumuotoilukoulutuksessa. Yksinkertaistettuna palvelumuotoilussa on kyse siitä, että ei päädyttäisi kehittämään tuotteita tai palveluja, joita loppukäyttäjät eivät halua, ja joilla ei ole heille merkitystä.

 

HAUS mukana työn muutoksessa

HAUS on monella eri tapaa mukana meneillään olevassa työn muutoksessa. Aloitamme strategiamme mukaisesti palvelujemme uudistamisen vastaamaan työelämän ja julkishallinnon muutoksiin. Ensimmäisenä askeleena alamme panostamaan palvelu- ja oppimismuotoilun sekä erilaisten fasilitointipalvelujen tarjoamiseen entistä isommalla volyymilla.

Käyttäessämme erilaisia palvelumuotoilun menetelmiä eOppivan digitaalisten koulutusten tekemisessä, havaitsimme, että niille voisi olla käyttöä myös laajemmissa kokonaisuuksissa, kuten opintopolkujen rakentamisessa. Siksi avaamme uuden palvelulinjan oppimis- ja palvelumuotoiluun. Tätä palvelua meiltä lähtee vetämään Saara Saarinen, joka on tullut tutuksi eOppivan innovatiivisena oppimismuotoilijana. Hän on vastannut mm. eOppivan digitaalisten koulutusten asiakasymmärrykseen ja yhteiskehittämiseen perustuvan prosessin ja menetelmien suunnittelusta. Saara on innostanut sadat valtionhallinnon organisaatioiden ja verkostojen asiantuntijat uudenlaiseen oppija- ja asiakaslähtöiseen ajatteluun ja tekemisen tapoihin. En voisi toivoa parempaa vetäjää tähän.

– Petteri Kallio

 

Kohti ketterämpää valtionhallintoa muotoilun avulla

Visiomme on olla “Maailman parhaan julkisen hallinnon kehittäjä, joka näyttää suuntaa tulevaisuuden oppimiselle”. 

Haluamme auttaa asiakkaitamme menestymään. Uskomme, että siihen tarvitaan asiakkaiden ja käyttäjien todellisista tarpeista, toiveista ja haasteista muotoiltuja ratkaisuja. In-house-asemamme mahdollistaa nopean ja ketterän reagoinnin muuttuviin tarpeisiin. Vahvuutenamme ovat valtionhallinnon toimintatapojen ja kulttuurin tunteminen sekä laajat julkisen sektorin verkostot.

Aito yhteiskehittäminen ja asiakasymmärrys palvelun ytimessä

Valtiollakaan ei kuitenkaan kannata kehittää vain oman kuplan sisällä. Siksi tiivistämme yhteistyöverkostojamme entisestään myös yksityisen sektorin kanssa. Vuoropuhelusta ja yhteisestä tekemisestä hyötyvät kaikki.


“Näen tämän luonnollisena jatkumona eOppivan oppijakeskeiselle tuotantoprosessille. Oppimisen ja osaamisen kehittämisen muotoilussa on paljon yhteistä muiden ketterän kehittämisen menetelmien kanssa. Palvelumuotoilu tarjoaa erinomaisia työkaluja sekä palveluiden että tuotteiden kehittämiseen, mutta myös organisaation sisäiseen kehittämiseen. Sitä mukaa kun työntekijätyytyväisyys kasvaa, kasvaa myös asiakastyytyväisyys.” 
Saara Saarinen
Muotoilumakupaloja ja strategista designia

Tulemme tarjoamaan sekä matalan kynnyksen makupaloja että pidemmän aikavälin strategista kehittämistä design-ajatteluun pohjautuen. Lisäksi panostamme muotoilun menetelmiin pohjautuviin fasilitointipalveluihin. Uusista palveluistamme kuulet lisää kevään aikana.

“On todella innostavaa nähdä, millainen muutos valtionhallinnossa parhaillaan kuplii ja saada olla mukana tekemässä sitä. Monet edelläkävijävirastot ovat jo panostaneet palvelumuotoiluosaamisen kasvattamiseen, ja uskon, että määrä tulee jatkossa lisääntymään.”
-Saara Saarinen

Lisäksi haluamme auttaa asiakkaitamme jatkuvan oppimisen haasteiden ratkomisessa. Siihen oppimismuotoilu tarjoaa monia työkaluja ja menetelmiä. Tavoitteena on parempi ja tehokkaampi oppiminen. Monissa organisaatioissa koulutusta tai osaamisen kehittämistä ei muotoilla millään tapaa. Siihen me haluamme tehdä muutoksen.

Kiinnostuitko? 

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää:

Petteri Kallio
johtaja, HAUS Finland ja digitaalinen oppiminen
[email protected]
@petterikallio

Saara Saarinen
johtava asiantuntija, palvelu- ja oppimismuotoilu 
[email protected]
040 648 9590
@saarasarinen