eOppiva - Etusivulle Kirjaudu
25.09.2018

Mitä jokaisen virkamiehen tulisi tietää sisäisestä valvonnasta?

Tuotimme verkkokurssin sisäisestä valvonnasta eOppivaan. Tällä verkkokurssilla tutustutaan nopealla ja helpolla tavalla sisäisen valvonnan, sisäisen tarkastuksen ja väärinkäytösten peruskäsitteisiin. Koulutus sopii kaikille virkamiehille, jotka tarvitsevat pikakertauksen aihealueeseen. Koulutuksen kesto on noin 14 minuuttia ja tehtävien teko vie aikaa muutaman minuutin. Valtion työntekijät pääsevät verkkokurssille tästä.

Kurssin jälkeen tiedät mistä puhutaan, kun puhutaan

  • erilaisista kontrollityypeistä
  • punaisista lipuista
  • sisäisen valvonnan ja sisäisen tarkastuksen eroista.

Kuka vastaa sisäisestä valvonnasta?

Organisaation sisäisestä valvonnasta vastaa ylin johto, mutta me kaikki virkamiehet olemme omalta osaltamme vastuussa sisäisen valvonnan toimivuudesta työpaikallamme. Sisäinen valvonta on prosessi, joka koostuu monista pienistä asioista organisaatiossa. Pienistä asioista voi kuitenkin tulla isoja asioita, mikäli valvonta pettää. Tästä tuoreena esimerkkinä on Opetusviraston laitehankinnat, joissa valvonta petti pahasti.

”Sisäisen valvonnan heikkoudet eivät aina johda näin ikävään lopputulokseen, mutta varmistamalla, että valvontaa tehdään kattavasti kaikilla organisaatiotasoilla ja kaikissa toiminnoissa, väärinkäytösriskejä voidaan pienentää”

 

Heli Iirola, CFE, CIA

valtiovarainministeriö