eOppiva - Etusivulle Kirjaudu
Saara Saarinen 21.10.2020

Ihmiskeskeisyys haastaa hallinnon paradigman

Ihmiskeskeisyydestä puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan käytännössä tarkoittaa? Milloin voisimme todeta, että yhteiskuntamme on ihmiskeskeinen? 

Ihmiskeskeisyysilta toimi keskustelun avaajana

Järjestimme kaikille asiasta kiinnostuneille avoimen ihmiskeskeisyysillan, joka kokosi yhteen melkein 50 osallistujaa pohtimaan ihmiskeskeisyyttä eri teemojen kautta. Pyrkimyksenä ei ollut ratkaista asiaa tai löytää kaiken kattavaa määritelmää, vaan avoimin ja uteliain mielin lähteä yhdessä oppimaan ja tarkastelemaan ilmiötä.

Esimerkiksi tälläisia näkökulmia ihmiskeskeisyydestä illan osallistujilla ja keskusteluissa nousi esille:

”Ymmärrys ihmiskeskeisyydestä muodostuu kulloisenkin kontekstin kautta” ”Liittyykö valta väistämättä ihmiskeskeisyyteen? - Kyllä liittyy, tavalla tai toisella” ”Ihmiskeskeisyys lienee myös vastaisku teknologian nopealle kehittymiselle ja pelolle teknologian ylivallasta” ”Missä vaiheessa näkökulma onkaan karannut ei-ihmiskes-keiseksi, milloin kadotimme ihmisen systeemiin?” ”On tärkeätä huomioida myös se, miten pidetään haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset ja ryhmät mukana yhteiskunnassa kuunnellen ja kuullen sekä mahdollistaen heidän osallisuutensa” ”Ihmiskeskeisyys on kokonaisvaltainen tapa katsoa maailmaa, ei vain suunnittelun lähtökohta” ”Ihmiskeskeisyyden käsite on varmasti jotenkin eroteltava puhtaasta yksilökeskeisyydestä” ”Tulee ymmärtää erilaisia tarpeita MITÄ ihminen tarvitsee sekä MITEN hän haluaa tulla kohdatuksi”


Kaikille avoin koulutus ihmiskeskeisyydestä – haluatko tulla mukaan?

Olemme tekemässä eOppivaan kaikille avointa koulutusta ihmiskeskeisyydestä työnimellä “Näkökulmia ihmiskeskeisyyteen” osana kansallisen Tekoälyohjelma AuroraAI:n osaamisen kehittämisohjelmaa. Keräämme parhaillaan oppijaymmärrystä asiasta. Haluamme myös ymmärtää asian kaikkia eri puolia – siksi kutsummekin kaikki halukkaat mukaan keskusteluun ja koulutuksen tekemiseen. Jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä [email protected]

ps. Ihmiskeskeisyysillan muistiinpanoihin pääset tutustumaan täällä. Voit myös kirjoittaa omat ajatuksesi siitä, mitä kaikkien pitäisi asiasta oppia ja ketä asiantuntijaa aiheen tiimoilta juuri sinä haluaisit kuulla.

Ja hei, lämmin kiitos kaikille osallistujille, oli hienoa saada kuulla ajatuksianne aiheesta. Päällimmäiseksi tunteeksi jäi: tätä lisää!