Tuire Suihkonen 17.04.2020

Apua! Blokki! Vinkkejä sujuvampaan kirjoittamiseen

Hermostuttaako kirjoittaminen? Ei se mitään, et ole yksin. Jokainen meistä – myös se kaikista kokenein kirjoittaja – empii ja epäröi joskus. Kirjoittamista voi helpottaa monella tavalla: alla viisi tärppiä, joiden avulla aloittaminen, yhteiskirjoittaminen ja itsekritiikistä luopuminen helpottuvat.  

Älä luota inspiraatioon

Vaikein asia kirjoittamisessa (tai oikeastaan kaikessa luovassa työssä!) on sen aloittaminen. Ikävä kyllä aloittamista ei voi ulkoistaa suuremmille voimille. Älä siis jää odottamaan inspiraatiota, läpimurtoa tai älynväläystä, joka polkaisisi tekemisen liikkeelle. Sitä ei välttämättä ikinä tule.

Sisäistä sen sijaan seuraava ajatus: aina ei tarvitse aloittaa alusta. Aloita siitä kohdasta, joka sinusta tuntuu mielenkiintoisimmalta tai helpoimmalta. Voit myös aloittaa sattumanvaraisesti valitusta kohdasta. Kun saat ensimmäiset sanat ylös, jatkaminen on huomattavasti helpompaa.

Eroon täydellisyyden tavoittelusta

Kirjoittaja luo itselleen kuvan valmiista lopputuloksesta – kuten raportista, väikkäristä, käsikirjoituksesta tai somepäivityksestä – jo siinä vaiheessa, kun tarve tekstille on tunnistettu. Tavoitteellisuus on hyvä juttu, mutta kirjoittajan on hyväksyttävä myös eräs tosiasia: lopputuloksesta ei ikinä tule juuri sellaista, joksi sen kuvitteli ennen kirjoittamisen aloittamista. 

Tämän jälkeen on myös helpompi hyväksyä, että virheet ja harha-askeleet ovat väistämätön osa kirjoitusprosessia. Niitä ei tulisi pelätä tai hävetä, vaan ne tulisi nähdä pikemminkin mahdollisuutena. Niiden kautta teksti hioutuu paremmaksi kuin osasit alun perin aavistaakaan.

Luovu tekstistä heti kun mahdollista

Anna tekstisi muille heti kun mahdollista. Siis jo keskeneräisenä. Parhaassa tapauksessa luovutat koko kirjoitusprosessisi muiden tarkasteltavaksi (esimerkiksi yhteiskirjoittamalla!). Näin muut näkevät jo alusta alkaen, kuinka ajatuksesi kehittyvät. Kehota myös muita tekemään samoin. Näin voitte oppia toisiltanne sekä käsiteltävästä asiasta että ajattelun ja kirjoittamisen tekniikoista.

Käytä aikaa myös keskusteluun. Pyydä kollegalta rohkeasti apua. Kysy, mitä mieltä hän on tekstisi keskeisistä väitteistä. Entäpä miten käsittelemäsi ilmiö koskettaa ystävääsi tai perheenjäsentäsi? Muista tehdä muistiinpanoja, jotta ajatukset pysyvät kirkkaina mielessäsi, kun pääset taas työkoneen ääreen.

Aloita lukemalla

Jos sinulla on mielessäsi jokin hyvä lähde tai muu sinua innostava teksti, kertaa se ennen kirjoittamisen aloittamista. Muiden ajatusten lukeminen – oli ne muotoiltu sitten blogiksi, romaaniksi, uutiseksi tai runoksi –  auttaa omien ajatusten herättelyssä.

Tutkaile itseäsi kirjoittajana – saatat oppia jotain uutta

Kirjoittamiseen liittyy monenlaisia tunteita. Kun asiantuntija kirjoittaa, hän käy läpi ammattiinsa, identiteettiinsä ja työhönsä liittyviä tunteita. Välillä näiden tunteiden äärelle on hyvä pysähtyä. 

Yhteiskirjoittaminen on keino hälventää luovan työn ympärillä leijuvaa mystiikkaa. Seuraamalla toisen työskentelyä huomaat nopeasti, että kaikkien muidenkin kirjoittaminen on lisäämistä, kokeilemista, liittämistä, leikkaamista, poistamista, luetteloimista, siirtämistä, empimistä ja yhdistämistä.

Lopuksi: Muista lähdekritiikki ja hyvät viittauskäytännöt!

 

Lähteitä ja lisätietoa kiinnostuneille

  • Kielitoimiston ohjepankissa on artikkeleita oikeinkirjoituksesta, kieliopista ja kielipulmista.
  • Kielitohtorista saa vastauksia kielenhuoltoon liittyviin kysymyksiin.
  • Kielikello on kielenhuollon tiedotuslehti.
  • Sanat hukassa? Käytä synonyymisanakirjaa!
  • Kielitoimiston sanakirjassa on tietoa sanojen merkityksistä, taivutuksesta, tyylisävyistä ja käytöstä.
  • Kirjoittamisoppaita on lukemattomia, mutta jos haluat aloittaa klassikosta, aloita Stephen Kingin teoksesta Kirjoittamisesta: Muistelmia leipätyöstä (Tammi 2018).
  • Haluatko tutustua kirjoitusharjoituksiin ja parantaa kaunokirjallista ilmaisuasi? Elina Hirvosen ja Anu Silfverbergin kirjassa Sata sivua: Tekstintekijän harjoituskirja (Avain 2010) on kirjailijahaastatteluja ja sata luovaa kirjoitusharjoitusta.
  • Tutkielmien tekemistä käsittelevissä teoksissa on usein paljon vinkkejä kirjoitustyön strukturointiin. Tsekkaa esimerkiksi Sonja Kniivilän, Sari Lindblom-Ylänteen ja Anne Mäntysen Tiede ja teksti: Tehoa ja taitoa tutkielman tekemiseen (Gaudeamus 2017).