Maailma muuttui melkeinpä yhdessä yössä, ja digitaalisesta fasilitoinnista tuli päivän kuumin sana. Olemme eOppivassa vetäneet digitaalisesti työpajoja ja erilaisia yhteistyöskentelysessioita sujuvasti jo kauan, mutta kyllä korona meidänkin työhömme vaikutti. Ei ehkä yhtä radikaalisti kuin monen muun, mutta on tässä digitaalisen oppimisen ammattilaisetkin saaneet opetella uusia konsteja ja kikkakolmosia nopealla tahdilla.
Sparrailimme yhdessä digitaalista fasilitointia
Viime viikolla protoilimme digifasilitointia yhteissparrausessiossa sekä valtionhallinnon että yksityisen sektorin kanssa. Mukaan otimme 50 ensimmäistä ilmoittautunutta, mutta halukkaita olisi ollut paljon enemmän. Saimme paljon kyselyjä siitä, miksi emme voi ottaa enempää osallistujia mukaan.
No, siksi että a) kotikaistat eivät kestäneet nytkään, monella osallistujalla ruudun jako näkyi isolla viiveellä ja b) yhteydet pätkivät. Tässä poikkeustilanteessa, kun sekä fasilitaattorit että osallistujat ovat kotiyhteyksien varassa, tämä oli toki odotettavissakin.
Osallistujilla oli erilaisia kokemuksia digifasilitoinnista tai virtuaalifasilitoinnista, miksi sitä sitten kutsutaankin. (Meistä digi on kivempi, virtuaalifasilitointi kuulostaa jotenkin ysäriltä).
Keskustelussamme nousi esiin esimerkiksi se, että osallistujilla on eri lähtökohdat, osaaminen ja uskallus vuorovaikutukseen ja välineiden käyttöön. On hyvä antaa vaihtoehtoja osallistumiseen, ajatteluaikaa kysymysten jälkeen sekä harjoitteluaikaa uusien työkalujen omaksumiseen.
Tavoitteellista yhteiskehittämistä digitaalisesti
Virtuaaliset kokoukset haasteineen (katkeilevat yhteydet, vuorovaikutuksen ongelmat, huonot kokouskäytännöt) ovat useimmille tuttuja. Tavoitteellinen yhdessä työskentely uudenlaisilla digitaalisilla välineillä on puolestaan harvemmalla vielä hallussa.
Testasimme tällä kertaa visuaalista yhteistyöalustaa Miroa sekä fasilitointiin tarkoitetun keskustelupelin Topaasian digiversiota. Kummassakin työkalussa ihanteellinen osallistujamäärä olisi alle 10 henkeä, mutta tälläinen makupalatestaus onnistui isommallakin porukalla.
Tavoitteet määrittävät työkalut digifasilitoinnissakin – ei toisin päin
Suurin osa fasilitoinnin perusperiaatteista – esimerkiksi työskentelyyn sitoutuminen, vastuun ottaminen ja toisia kunnioittava vuorovaikutus – pätevät samalla tavalla toteutettiin tilaisuus sitten livenä tai digitaalisesti. eOppivan työpajojen periaatteista voit lukea aikaisemmasta blogipostauksestamme. Suosittelemme tietenkin myös opiskelemaan eOppivan koulutuksen Fasilitointi asiantuntijan työssä.
Tavoitteellisuuden merkitys korostuu digitaalisissa ympäristöissä työskennellessä. Tämä johtuu siitä, että sekä tilaisuuden että osallistujien fokus saattaa kadota helpommin kuin tilanteessa, jossa osallistujat ovat kaikki fyysisesti samassa tilassa. Siksi suunnittelun pitäisi lähteä liikkeelle huolellisesta tavoitteiden määrittelystä. Kysy aina: Mitä tällä tilaisuudella halutaan saada aikaiseksi?
Työkalut eivät saa määrittää liikaa tilaisuuden luonnetta. Tilaisuuden tavoitteet määrittävät työkalut – ei toisin päin. Fasilitointityökaluista, -menetelmistä ja -periaatteista on tullut viime päivien aikana monta hyvää listaa ja postausta sosiaalisessa mediassa. Tässä niistä muutama:
- Grapepeople: Parhaat sovellukset etätyön tueksi
- Eeva Salonen: Virtuaalivinkit ihmislähtöiseen työhön verkossa
- eOppivassa on koottu yhteen teemaan liittyvät koulutukset: Tukea etätyöhön ja -opiskeluun
Yhteiset pelisäännöt, jotka käydään yhdessä läpi aina tarvittaessa, helpottavat vuorovaikutusta. On tärkeätä, että luottamuksen ja turvallisuuden ilmapiiri luodaan myös digitaalisilla välineillä toteutettavissa tapahtumissa.
Kaikista tärkeintä on kuitenkin muistaa, että lankojen toisessa päässä ja ruutujen takana on aina toisia ihmisiä. Tavoitteet saavutetaan edelleen vain, jos osallistujat sitoutuvat työskentelyyn. Fasilitaattoreiden tulisikin aina pyrkiä siihen, että fokus pysyy ihmisissä ja tavoitteellisessa työskentelyssä teknologian sijaan.
Seuraava valmennus ti 31.3. klo 9.30
Jos haluat oppia lisää aiheesta ja hioa omia digifasilitointitaitojasi, tervetuloa mukaan HAUSin Digitaalinen fasilitointi -valmennukseen, joka toteutetaan ti 31.3. klo 9.30-11.00. Hinta on 130 € / hlö. Ilmoittaudu mukaan.
ps. eOppivassa on paljon hyödyllisiä koulutuksia etätyöhön liittyen, uusimpina Digitaalinen vuorovaikutus ja virtuaalitiimit. Ja kuten muutkin eOppivan koulutukset, ne ovat valtionhallinnon henkilöstölle ilmaisia. Opiskelun iloa!