Verkkokurssimme ”Hyvää virkakieltä” on tarkoitettu jokaiselle virkanaiselle ja -miehelle. Kurssilla ei voivotella kapulakielen äärellä tai lyödä kielioppitermeillä päähän, vaan näytämme konkreettisten esimerkkien avulla, miten parantaa tekstejä.
Kurssilla käydään läpi, mitä virkakieli on, ja perehdytään siihen, miten lauseista saa selkeitä. Tavoitteena on teksti, jonka lukija ymmärtää.
Passiivia ja rottien torjuntaa
Verkkokurssi keskittyy lause- ja virkerakenteisiin ja niitten ongelmakohtiin. Pääset kanssamme miettimään, kuinka paljon tietoa kannattaa panna yhteen lauseeseen. Käsittelemme kurssilla tarkemmin rakenteita, jotka aiheuttavat lukijalle hankaluuksia:
- Pitkät määriteketjut uuvuttavat: ”Olen töissä uudessa, toissa keväänä käyttöönotetussa, keltaiseksi maalatussa ja vihreällä paanukatolla varustetussa matalasokkelisessa ”
- Lauseenvastike voi hämärtää merkityksen, ja joskus se on tulkittavissa liian konkreettisesti: ”Tanssin hyvin partnerista riippuen.”
- Kiilarakenne pysäyttää lukemisen. Kiilarakenteessa, josta tämä tässä on kirjoittajan keksimä ja ärsyttävä esimerkki, yhteenkuuluvat sanat erotetaan toisistaan.
- Passiivi häivyttää tekijän: tehdään, lähetetään. Ohjeissa tästä seuraa ongelmia: kenen pitäisi tehdä ja mitä?
Etsimme myös keinoja, joilla tekstistä saa havainnollisen. Pohdimme erityisesti kuvaavia verbejä sekä hylkeenruhoja ja rottien torjuntaa. Joka osiossa on tehtäviä, joita tekemällä voit tarkistaa, mitä olet omaksunut.
Aidot esimerkit, aidot ongelmat
Näytämme aitojen esimerkkien avulla, millaisia ongelmia virkakieli voi lukijoille aiheuttaa. Nämä ongelmat ovat sellaisia, joihin me Kielitoimiston kouluttajat ja virkakielen huoltajat jatkuvasti törmäämme. Kurssin vetäjinä toimivat Riitta Hyvärinen ja Marianne Laaksonen. Riitalla on turkoosi tunika ja Mariannella harmaa. Virkakielestä ja sen kouluttamisesta meillä on yhteensä kolmenkymmenen vuoden kokemus.
Miksi kannattaa uhrata ajastaan tunti ja tutustua tähän kurssiin?
Kurssin käytyäsi ymmärrät, miksi virkateksteistä tulee toisinaan monimutkaisia ja kömpelöitä. Saat myös konkreettisia neuvoja, miten muokata hankalia rakenteita. Vinkkaamme myös, mitä lähteitä kirjoittajan kannattaa käyttää apuna.
Kukaan ei tule mestariksi tunnin verkkokurssilla. Sitä emme sinullekaan lupaa. Mutta uskomme, että jokainen kirjoittaja yrittää parhaansa, ja tarjoamme sinulle välineitä, joilla voit tekstejäsi parantaa. Mestariksi tulee harjoittelemalla.
Käy opiskelemassa kurssi täällä.
Riitta Hyvärinen
kielenhuoltaja, kouluttaja, Kotus