eOppiva - Etusivulle Kirjaudu
14.11.2022

Terveisiä eOppivan toimituskunnasta!

Toimituskunnan tehtävänä on auttaa eOppivan sisältökokonaisuuden suunnitelmallisessa rakentamisessa ja kokonaisuuden pedagogisen laadun varmistamisessa. Toimituskunta tukee HAUSin eOppiva-tiimin työtä ja sille asetettujen vuositavoitteiden saavuttamista. Toimituskunnan jäsenet ovat erityisesti eOppivaa käyttävien virastojen HR-osaajia. Lue lisää toimituskunnasta ja sen tehtävistä valtiovarainministeriön sivuilta.

Tätä blogisivustoa päivitetään jokaisen toimituskuntakokouksen jälkeen puheenjohtajan terveisillä.

Tämänhetkisen tuotantotilanteen vuosille 2022 ja 2023 näet täältä.

Uusi toimituskunta seuraavalle kaksivuotiskaudelle asetettiin 1.6.2022.

 

Terveiset 10.2.2023 kokouksesta

eOppiva-toimituskunnan vuoden 2023 ensimmäisessä kokouksessa tarkasteltiin käynnistyneen vuoden tuotantojen kokonaistilannetta. Todettiin, että eOppiva-tiimin työtilanteen painopiste alkuvuonna on edelleen lapsistrategiaan liittyvien sisältöjen viimeistelyssä.

Hanna Siira eOppivasta esitteli myös muut ajankohtaset tuotannot. Toimituskuntatuotantojen osalta on tuotettu ”viranomainen somessa” -sisältöä ja NATO-koulutusta. Lisäksi julkisuuslakiin liittyvä webinaaritallenne on myös työn alla. Nämä koulutukset on tarkoitus julkaista Q1:sen aikana. Lisäksi todettiin, että eduskuvaaleihin liittyviä koulutuksia on tuotettu ja julkaistu eOppivassa alkuvuodesta.

Tällä kertaa toimituskunnassa ei ollut uusia pelikirjoja käsiteltävänä. Näin ollen toimituskunnalle jäi aikaa enemmän keskustelulle. Kävimme yhteistä keskustelua teemasta: mikä on eOppivan merkitys työntekijälle ja valtion henkilöstöjohtamiselle. Toimituskuntalaiset työstivät teemaa Mirossa ja yhteisessä keskustelussa esiin nostettiin erityisesti mm. eOppivan merkitys perehdytyksessä. Perehdytyksessä eOppivaa voi hyödyntää jo olemassa olevien koulutusten osalta, mutta myös eOppiva tarjoaa virastoille ilmaisen alustan, jonne on mahdollista tuottaa organisaatiokohtaista perehdytystä. Keskustelitiin myös mahdollisuudesta hyödyntää ja jakaa entistä avoimemmin materiaaleja virastojen kesken.

Keskustelussa havaittiin, että eOppiva on monille virastoille jo erittäin keskeinen ja korvaamaton osaamisen kehittämisen väylä erityisesti monipaikkaisessa työympäristössä. Tunnistettiin myös, että virastojen välillä voi olla suuria eroja siinä, kuinka paljon ja miten eOppivaa osaamisen kehittämisessä hyödynnetään.Pohdittiin myös sitä, miten keskustelua jatketaan ja laajennetaan riittävän tiedon ja ymmärryksen saamiseksi (esim. eOppiva-verkosto ja erityisesti henkilöstöjohdon foorum).

Tuula Aaltonen, toimituskunnan puheenjohtaja

Terveiset 6.12.2022 -kokouksesta

Vuoden viimeisessä eOppiva-toimituskuntakokouksessa paketoitiin vuosi 2022 kasaan. Vuosi kokonaisuudessaan on ollut kovin intensiivinen tuotantojen osalta ja syksyn 2022 tekemisessä on painottunut lapsistrategiakoulutuksiin (10 tuotantoa, joista kolme julkaistaan 2023). Loppuvuodesta on tehty myös muita tuotantoja, kuten AuroraAI -toimintamalliin ja Ryhti-muutostukeen liittyviä sisältöjä sekä TiHa (Tiedon hyödyntäminen ja avaaminen)-tuotantoihin liittyviä käännöksiä (6 kpl).

Seuraavaksi katseet kohti vuotta 2023: Kokouksessa hyväksyttiin uudeksi toimituskuntatuotannoksi Menojen käsittely -koulutus, jonka aikataulu on vielä sopimatta. Lisäksi hyväksyttiin Saavutettavuus ja digipalvelulain vaatimukset -koulutus, josta tehdään kokonaan uusi koulutus lakimuutosten vuoksi. Ruotsinkielistä tuotantoa ei kuitenkaan tuoteta toimituskunnan budjetista. Tämä koulutus tuotetaan loppukeväästä/alku kesästä. Vuoden 2023 osalta alkuvuosi (Q1) näyttää tiiviiltä ja selkeältä.

Tuula Aaltonen, toimituskunnan puheenjohtaja

Terveiset 27.10.2022 -kokouksesta

Lokakuun toimituskunnan asialistalla oli paljon asiaa. Todettiin, että eOppiva-tiimi on toteuttanut tuotantoja tänä vuonna jo nyt tavoitteisiin nähden 120 %:sti.  Viimeisimpinä tuotantoina eOppivaan on julkaistu mm. Twinning / Finland abroad – international opportunities for civil servants sekä Johdanto lapsen oikeuksiin -koulutukset (suomeksi ja ruotsiksi). Muita lapsistrategiaan liittyviä koulutuksia on julkaistu ja tullaan julkaisemaan pian lisää.

Kokouksessa käsiteltiin useampaa ehdotusta tuotantoon valittaviksi. Päätettiin, että ensi vuoden tuotannoiksi hyväksytään myös koulutukset, joissa tarjotaan osaamisen perusteita kansalaisyhteiskunnasta ja Natosta. Lisäksi päätettiin, että julkisuuslaista tuotetaan webinaari -koulutus ja että eOppivan ensimmäisten tuotantojen joukossa oleva Esimies muutoksessa -koulutus päivitetään. Kokouksessa esiteltiin lisäksi myös Menojen käsittelystä -koulutuksen pelikirjaa. Tämän osalta päätös siirtyy seuraavaan kokoukseen.

Tuula Aaltonen, toimituskunnan puheenjohtaja

Terveiset 31.8.2022  –kokouksesta

Uusi toimituskunta aloitti työnsä kesällä ja mukaan joukkoomme saimme seuraavat vahvistukset: Pia Kola-Torviainen (Kotimaisten kielten keskus v 2022 / v 2023-2024 Opetushallitus), Riitta Kuukka (Väylävirasto), Satu Skyttä (Verohallinto) ja Pia Renkola (Maanmittauslaitos). eOppiva-tiimin syksy on jo työtä täynnä. Tiimi on työstänyt uusia tuotantoja ja vanhempien tuotantojen päivityksiä vuoden aikana yli odotusten ja nyt katseet ovat pitkälti jo ensi vuodessa. Ensi vuodelle on sovittu toimituskuntatuotannoiksi koulutusta jo selkokielestä sekä miten toimia viranomaisena somessa. Lisäksi elokuun toimituskunnan kokouksessa keskusteltiin myös mm. eOppivan ensimmäisten joukossa olevan Esimies muutoksessa -koulutuksen mahdollisesta päivitystarpeesta. Myös kansalaisyhteiskuntakoulutuksen pelikirja oli esittelyvuorossa. Päätöksenteko siirtyi näiden osalta seuraavaan kokoukseen.

Tuula Aaltonen, eOppiva-toimituskunnan puheenjohtaja

Terveiset 9.6.2022 -kokouksesta

Tiina Kukkonen-Suvivuo päätti uransa eOppiva-toimituskunnan puheenjohtajana  –  iso kiitos Tiinalle ansiokkaista vuosista tässä tehtävässä ja tinkimättömästä työstä eOppivan ja digitaalisen oppimisen hyväksi. Uutena puheenjohtajana aloitti Digi- ja väestötietovirastosta Tuula Aaltonen. Onnea ja menestystä Tuulalle puheenjohtajan tehtävään! Uuden toimituskuntakauden muu jäsenistö vahvistuu lähiaikoina.

Tällä kertaa toimituskunnan esityslistalla ei ollut käsiteltäviä pelikirjoja, mutta päätettiin, että suosittu, Mitään virkaa -podcast-sarja saa jatkoa.

Marjaana Laine, eOppiva-toimituskunnan varapuheenjohtaja