12.11.2017

Tekoälyä verkkokursseille

Tekoälystä puhutaan nyt yhä kiihtyvään tahtiin. Tekoälyn tulevaisuutta Suomessa selvittänyt ohjausryhmä julkaisi juuri raporttinsa miten Suomi saadaan mukaan tekoälyaikaan. eOppivassa ollaan ajan hermoilla, meillä on nimittäin valmisteilla tekoälypohjainen verkkokurssi.

Verkkokurssilla pilotoidaan tekoälyn käyttöä. Kurssin sisällön tuottaa eOppiva yhteistyössä julkishallinnon asiantuntijoiden kanssa. Kurssin teknisestä toteutuksesta vastaavat Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteiden tekoälytutkijat. Virkamiesten ja tutkijoiden yhteistyö mahdollistaa että saamme toteutettua konkreettisen verkkokurssin suurelle käyttäjämäärälle sekä tieteellistä tutkimusta saamistamme havainnoista. Todellinen win-win tilanne.

Jo lyhyen ajan sisällä on tapahtunut paljon. Olemme tehneet verkkokurssille sisältöä julkishallinnon substanssiasiantuntijoiden kanssa. Osaamista löytyy julkiselta puolelta paljon, eOppivan tehtävänä on nivoa verkkokurssin osat sopimaan yhteen.

Olemme työstäneet paljon sitä miten ihminen oppii parhaiten digitaalisessa ympäristössä. Meillä on käytettävissämme uusimmat tiedot älykkäästä verkko-oppimisesta ja lisäksi pitkä kokemus verkkokurssien teosta. Tavoitteenamme kurssilla on aina jollain tavalla oppiminen. Tutkimusten perusteella esimerkiksi tietyllä leveydellä näytetty teksti auttaa paremmin keskittymään sisältöön ja tunne taas herättää paremman oppimistuloksen.

Kurssialustana tulemme käyttämään täysveristä html-verkkosivua, jotta saamme testattua useita eri haluamiamme toiminnallisuuksia. Html-verkkosivu ei pilottivaiheessa rajoita kontekstia, ja pystymme paremmin muokkaamaan sisältöä.

Tekoäly verkkokurssilla yrittää ymmärtää miten henkilö oppii ja mikä on oppijalle sopiva vaikeustaso. Tämä tehdään sekä yksilötasolla että suuren massan kautta. Mitä enemmän verkkokurssilla on käyttäjiä, sitä paremmaksi verkkokurssin tekoäly kehittyy. Tavoitteena on, että kurssilainen osaa kurssilla vaaditut asiat ja tekoäly analysoi miten tässä onnistutaan. Lue lisää älykkäästä oppimisesta aiemmasta blogista.

Pääsimme pilottikurssin kanssa kokeilukiihdyttämöön, jossa D9, Suomidigi, Kokeileva Suomi ja Työ 2.0 sparraavat meitä seuraavan neljän kuukauden ajan. Mentoreiksi on lupautunut iso liuta vaikuttajia. Olemme erittäin iloisia kertoessamme, että tekoälypilottimme mentoriksi on lupautunut oppimisen sanansaattaja “Mighty Eagle” eli Peter Vesterbacka.

Kokeilukiihdyttämössä on mukana 18 tiimiä. Tämä on ensimmäinen kerta kun kiihdyttämö järjestetään pelkästään valtion toimijoille. Luonnollisesti olemme tästä erittäin innoissamme! Tekoälypohjaisesta verkkokurssista voisi olla hyvinkin tulevaisuuden verkkokurssien malliksi. Ketterällä, matalan kynnyksen kokeilevalla otteella etsimmekin tästä skaalautuvaa reseptiä miten verkkokursseja voitaisiin toteuttaa uudella tavalla.

Susanna Sankala, koulutussuunnittelija,

eOppiva-hanke // HAUS