Liian vilkas valtiolle

Julkishallinnon kehittämistä säätelee aimo annos erilaisia rajoittavia tekijöitä, sekä pilkahdus politiikkaa. Viime aikoina erityisesti ICT-maailman nopea kehitystahti ja vahvasti säädelty julkinen sektori ovat olleet törmäyskurssilla. Liian vilkas valtiolle -podcastissa käsitellään yhdessä sekä julkisen että yksityissektorin asiantuntijoiden kanssa sitä, miten yhteensovittaa hurjalla vauhdilla etenevä IT-ala hieman hitaammin kääntyvän julkisensektorin kanssa. Teknisen jargonin sijasta podcast pyrkii lisäämään kuulijoiden tietoisuutta ja tarjoamaan käytännön vinkkejä kehittämiseen.

1. Jakso – Hipaisu hankintoihin

Julkisen sektorin ICT-kehittämistä ei ole ilman julkista hankintaa. Liian vilkas valtiolle sukeltaa ensimmäisessä jaksossa julkisten hankintojen saloihin. Vieraana jaksossa Kirsi-Maria Halonen Lapin yliopistosta, Katja Metsola Futuriceltä ja Olli Jylhä Kuntaliitosta.

Kuvassa jakson vieraat Kirsi-Maria Halonen, Katja Metsola ja juontaja Mirke Turunen

Kuvassa Kirsi-Maria Halonen, Mirke Turunen ja Katja Metsola

2. Jakso – Antakaa arvoa

Toisessa jaksossa, arvofilosofisen keskustelun lisäksi, Liian vilkas valtiolle hakee vastauksia siihen, mitä vaikuttavuus on ja miten sitä käytännössä tuotetaan julkisissa ICT-hankkeissa. Näitä kysymyksiä pohditaan yhdessä PTCServices Oy:n Jussi Pyykkösen ja Reaktori:n Teemu Hyyryläisen kanssa.

Kuvassa studiossa Mirke Turunen, Teemu Hyyryläinen ja Jussi Pyykkönen

Kuvassa Mirke Turunen, Teemu Hyyryläinen ja Jussi Pyykkönen

3. jakso – Valonkantajille

Julkisen sektorin osuus kaikista palkansaajista Suomessa on 28%. Tuohon määrään mahtuu monenmoista toimintatapaa, kehittämiskulttuuria, johtamista, hirveä määrä osaamista ja ihmisiä. Tässä jaksossa Liian vilkas valtiolle keskustelee ihmiskeskeisyydestä ja ylipäätään ihmisten, sekä myös hobittien huomioimisesta ketterässä kehityksessä. Studiossa vieraina Aleksi Kopponen Tampereen kaupungilta ja Aleksi Kallan Solitalta.

Studiossa kuvassa Mirke Turunen, Aleksi Kopponen, Aleksi Kallan

Kuvassa Mirke Turunen, Aleksi Kopponen ja Aleksi Kallan

4. jakso – Hukasta hyvinvointiin

Mitä julkinen sektori voi oppia japanilaisen autotehtaan toimintaperiaatteista? Tässä jaksossa Liian vilkas valtiolle keskustelee Lean-filosofiasta yhdessä Goforen Mikko Skytän kanssa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean Johanna Vuorinen sekä Ruokaviraston Katja Anttila ja Sami Perkiömäki kertovat esimerkkejä siitä miten Leaniä on hyödynnetty hukan poistamiseen ja työhyvinvoinnin parantamiseen.

Kuvassa Mirke ja Mikko ottamassa yhteiskuvaa

Kuvassa Mirke Turunen ja Mikko Skyttä

5. jakso – Pilvellä parempaan

Yritysmaailmassa julkipilven hyödyntäminen on ollut suosittua jo vuosikymmenen ajan. Vaikka julkisella sektorilla onkin otettu isoja harppauksia pilven suuntaan, on keskustelu julkipilven ympärillä polarisoitunutta. Tässä jaksossa Liian vilkas valtiolle murtaa julkipilveen ja tietosuojaanliittyviä myyttejä, jakaa kokemuksia pilvimatkasta, keskustelee riskeistä, riskinoton kyvystä, sekä siitä kuinka välttyä pilveltä poteroitumiselta. Studiovieraana on kaksi julkisen sektorin mainiota pilvivaikuttajaa Mira Holmroos-Kolari Valtorista, sekä Jarkko Levasma Valtiovarainministeriöstä. Jaksossa kuullaan lisäksi Microsoftin Juha Karppista ja Valtiokonttorin Petri Ellméniä.

Kuvassa jakson vieraat Mira Holmroos-Kolari, Jarkko Levasma ja juontajana Mirke Turunen

Kuvassa Mirke Turunen, Mira Holmroos-Kolari ja Jarkko Levasma

6. jakso – Virasto Way

Mitä tulisi ottaa huomioon, kun hankitaan järjestelmiä julkisella sektorilla? Kuinka voidaan kilpailuttaa, toteuttaa ja johtaa ketterää kehitystä? Tässä jaksossa Liian vilkas valtiolle jakaa omat vinkkinsä toimiviin ICT-hankintoihin ja ketterään kehittämiseen. Monologissa esitellään erään viraston ketterän kehityksen pelikirjaa ja vakiintuneita hyväksi havaittuja käytäntöjä.

Kuvassa Mirke Turunen

7. jakso – Shit happens – Julkinen talous Suomessa

Julkinen talous on Suomessa kuralla. Tässä jaksossa Liian vilkas valtiolle avaa taustoja siitä, miten tähän on päädytty ja mitä tehostamistoimia on tehtävä, jotta Suomi välttää EU:n tarkkailuluokan. Jaksossa ei kerrota kuinka paljon leikkauksia on tulossa, mutta siinä annetaan tutkittuja faktoja talouden tilasta, sekä valtiovarainministeriön sopeutustoimenpiteiden buffet pöydän tarjonnasta. Veronkorotuskeskusteluiltakaan ei vältytä. Lisäksi kuulijat saavat käytännön vinkkejä budjetointiin. Talouden ja tuottavuuden asiantuntijoina tässä jaksossa on valtiovarainministeriön budjettiosaston johtaja Mika Niemelä ja Työn ja talouden tutkimuksen LABORE:n johtaja sekä Jyväskylän yliopiston professori Mika Maliranta.

Kuvassa Mirke Turunen sekä vieraat Mika Niemelä ja Mika Maliranta

Kuvassa Mirke Turunen, Mika Maliranta ja Mika Niemelä