Julkishallinnon kehittämistä säätelee aimo annos erilaisia rajoittavia tekijöitä, sekä pilkahdus politiikkaa. Viime aikoina erityisesti ICT-maailman nopea kehitystahti ja vahvasti säädelty julkinen sektori ovat olleet törmäyskurssilla. Liian vilkas valtiolle -podcastissa käsitellään yhdessä sekä julkisen että yksityissektorin asiantuntijoiden kanssa sitä, miten yhteensovittaa hurjalla vauhdilla etenevä IT-ala hieman hitaammin kääntyvän julkisensektorin kanssa. Teknisen jargonin sijasta podcast pyrkii lisäämään kuulijoiden tietoisuutta ja tarjoamaan käytännön vinkkejä kehittämiseen.
1. Jakso – Hipaisu hankintoihin
Julkisen sektorin ICT-kehittämistä ei ole ilman julkista hankintaa. Liian vilkas valtiolle sukeltaa ensimmäisessä jaksossa julkisten hankintojen saloihin. Vieraana jaksossa Kirsi-Maria Halonen Lapin yliopistosta, Katja Metsola Futuriceltä ja Olli Jylhä Kuntaliitosta.
2. Jakso – Antakaa arvoa
Toisessa jaksossa, arvofilosofisen keskustelun lisäksi, Liian vilkas valtiolle hakee vastauksia siihen, mitä vaikuttavuus on ja miten sitä käytännössä tuotetaan julkisissa ICT-hankkeissa. Näitä kysymyksiä pohditaan yhdessä PTCServices Oy:n Jussi Pyykkösen ja Reaktori:n Teemu Hyyryläisen kanssa.
3. jakso – Valonkantajille
Julkisen sektorin osuus kaikista palkansaajista Suomessa on 28%. Tuohon määrään mahtuu monenmoista toimintatapaa, kehittämiskulttuuria, johtamista, hirveä määrä osaamista ja ihmisiä. Tässä jaksossa Liian vilkas valtiolle keskustelee ihmiskeskeisyydestä ja ylipäätään ihmisten, sekä myös hobittien huomioimisesta ketterässä kehityksessä. Studiossa vieraina Aleksi Kopponen Tampereen kaupungilta ja Aleksi Kallan Solitalta.
4. jakso – Hukasta hyvinvointiin
Mitä julkinen sektori voi oppia japanilaisen autotehtaan toimintaperiaatteista? Tässä jaksossa Liian vilkas valtiolle keskustelee Lean-filosofiasta yhdessä Goforen Mikko Skytän kanssa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean Johanna Vuorinen sekä Ruokaviraston Katja Anttila ja Sami Perkiömäki kertovat esimerkkejä siitä miten Leaniä on hyödynnetty hukan poistamiseen ja työhyvinvoinnin parantamiseen.
5. jakso – Pilvellä parempaan
Yritysmaailmassa julkipilven hyödyntäminen on ollut suosittua jo vuosikymmenen ajan. Vaikka julkisella sektorilla onkin otettu isoja harppauksia pilven suuntaan, on keskustelu julkipilven ympärillä polarisoitunutta. Tässä jaksossa Liian vilkas valtiolle murtaa julkipilveen ja tietosuojaanliittyviä myyttejä, jakaa kokemuksia pilvimatkasta, keskustelee riskeistä, riskinoton kyvystä, sekä siitä kuinka välttyä pilveltä poteroitumiselta. Studiovieraana on kaksi julkisen sektorin mainiota pilvivaikuttajaa Mira Holmroos-Kolari Valtorista, sekä Jarkko Levasma Valtiovarainministeriöstä. Jaksossa kuullaan lisäksi Microsoftin Juha Karppista ja Valtiokonttorin Petri Ellméniä.
6. jakso – Virasto Way
Mitä tulisi ottaa huomioon, kun hankitaan järjestelmiä julkisella sektorilla? Kuinka voidaan kilpailuttaa, toteuttaa ja johtaa ketterää kehitystä? Tässä jaksossa Liian vilkas valtiolle jakaa omat vinkkinsä toimiviin ICT-hankintoihin ja ketterään kehittämiseen. Monologissa esitellään erään viraston ketterän kehityksen pelikirjaa ja vakiintuneita hyväksi havaittuja käytäntöjä.
7. jakso – Shit happens – Julkinen talous Suomessa
Julkinen talous on Suomessa kuralla. Tässä jaksossa Liian vilkas valtiolle avaa taustoja siitä, miten tähän on päädytty ja mitä tehostamistoimia on tehtävä, jotta Suomi välttää EU:n tarkkailuluokan. Jaksossa ei kerrota kuinka paljon leikkauksia on tulossa, mutta siinä annetaan tutkittuja faktoja talouden tilasta, sekä valtiovarainministeriön sopeutustoimenpiteiden buffet pöydän tarjonnasta. Veronkorotuskeskusteluiltakaan ei vältytä. Lisäksi kuulijat saavat käytännön vinkkejä budjetointiin. Talouden ja tuottavuuden asiantuntijoina tässä jaksossa on valtiovarainministeriön budjettiosaston johtaja Mika Niemelä ja Työn ja talouden tutkimuksen LABORE:n johtaja sekä Jyväskylän yliopiston professori Mika Maliranta.
8. Jakso – Lähtijät
Työikäisten hyvinvointi Suomessa on heikentynyt, siinä määrin, että työkyvyttömyyden suorat kustannukset ovat miljardeissa. Lähtijät-podcastissa on tutkittu, että suurin syy työpaikasta lähtemiseen on huono johtajuus. Tässä Liisa Holma ja Ulla Jones purkavat huonon johtamisen syitä ja seurauksia. Lisäksi kuulija saa tietoa siitä mikä nuorten mielestä johtamisessa ja työyhteisössä on vialla. Jakso tarjoilee kuulijoille myös tietoa hyvästä johtajuudesta.
9. jakso – Kilpailun sietämätön vähyys
ICT-alan yrityksiä on Suomessa kymmenisen tuhatta. Julkisen sektorin kilpailutuksiin osallistuu useimmiten kuitenkin vain yhdestä kolmeen tarjoajaa. Mistä kilpailun vähyys julkiselle sektorilla johtuu? Miksi miljardien vuotuinen sopimuskakku ei kiinnosta yrityksiä? Mitä hankintayksiköiden tulisi tehdä toisin, jotta kilpailua saataisiin enemmän? Mitä hyötyä yrityksille on julkisiin hankintoihin osallistumisesta? Yritysmaailman äänenä tässä jaksossa on Samuli Soini Alfame Systems Oystä ja Promentor Solutions Oy:n yrittäjä Juha Telkkinen.