eOppiva - Etusivulle Kirjaudu

Kohti ihmiskeskeistä yhteiskuntaa

Podcast-sarjassa Kohti ihmiskeskeistä yhteiskuntaa käsitellään ihmiskeskeisen yhteiskunnan vaatimaa muutosta eri näkökulmista. Sarjassa erityisasiantuntija Aleksi Kopponen (VM) johdattaa meidät ihmiskeskeisen yhteiskunnan eri teemoihin vierailevien asiantuntijoiden kanssa.

 

Jakso 1: Tönäisy hallinnolle – kohti ihmiskeskeistä yhteiskuntaa

Pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen Opetushallituksesta ja projektipäällikkö Liisa Heinämäki valtioneuvoston kansliasta haastavat organisaatioita tarttumaan talkoisiin, joissa viemme yhteiskuntaamme tekoälyaikaan ihmiskeskeisesti ja eettisesti. Kuuntele ja selvitä, mistä AuroraAI:ssa on kyse.

 

Jakso 2: Paras mahdollinen palvelupolku – avuksi vuorovaikutteiset sovellukset ja digikaksonen

Suomen tekoälyohjelman puheenjohtaja ja EU:n korkean tason tekoälyasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä ja opetusneuvos Minna Taivassalo Opetushallituksessa keskustelivat siitä, miten saamme Suomen näyttämään suuntaa palveluiden uudenlaisella tuottamisella koko maailmalle.

 

Jakso 3: Aktivoidaan Suomen tekoälyosaaminen – tekoälyajan verkostot kunniaan

Tekoälyosaaminen Suomessa rakentuu parasta aikaa. Emme vielä edes tiedä mikä kaikki on mahdollista, joten laajat verkostot osaamisen jakamiseen ovat kullan arvoisia.

 

Jakso 4: Tiedon hallinta

Suomi on yksi maailman vakaimpia maita. Luottamuksesta huolehtiminen on tiedonhallinnan yksi keskeisimpiä asioita, kun älykkäät ja ennakoivat sovellukset valjastetaan kansalaisten hyvinvoinnin tueksi. Ihmisen tulee hallita omia digikaksosiaan, eikä toisinpäin.

 

Jakso 5: Sääntely

Miten pahassa sääntelysolmussa Suomi on muun Euroopan mukana, kun yritämme viedä ihmiskeskeistä, eettisesti kestävää yhteiskuntaa ja datataloutta kohti tekoälyn aikakautta? Vastauksia mukana etsimässä Taru Rastas liikenne- ja viestintäministeriöstä sekä Tomi Hytönen valtiovarainministeriöstä.

 

Jakso 6: Digitaalinen luottamus

Mitä haasteita olemme kohdanneet viime aikoina luottamuksen suhteen? Entä miten luottamuksesta voi tulla Suomen kilpailuetu? Podcastissa aihetta pohtimassa Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Janne Viskari sekä Meeri Haataja, joka toimii Suomen Tekoälyohjelman Etiikka-työryhmän vetäjänä ja Saidot.ai:n toimitusjohtajana.

 

Jakso 7: Johtamisella kohti ihmisen hyvinvointia

Aiheesta keskustelemassa kaksi kokenutta johtajaa; valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteerinä Päivi Nerg sekä Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.