01.09.2020

Opiskele verkossa!

Viime kuukausien poikkeusoloissa oman osaamisen kehittämiseen on täytynyt löytää uusia keinoja koulutuksiin osallistumisen sijaan. Viimeistään nyt on ollut syytä tutustua verkon valtavaan opetustarjontaan. Ulkoministeriön henkilöstön kehittämistiimi kokosi vinkkilistan omalle henkilöstölleen heti koronakriisin alussa. Lista jaettiin myös muiden ministeriöiden käyttöön. Koska lista on herättänyt kiinnostusta, julkaisemme sen nyt hieman päivitettynä eOppivassa.

 

​​​​Runsaasti mahdollisuuksia

Maailmanlaajuisesti opetusta on valtavasti ja listamme on vain pintaraapaisu kaikesta. Listaa kootessamme aineistoa alkoi kertyä niin paljon, että oli pakko rajata, jotta luettavuus säilyisi. Tietoa löytyy, jos vain etsii. Pelkästään YouTube tarjoaa loputtoman määrän hyviä neuvoja. Sitä kannattaa käyttää hakukoneena Googlen rinnalla.

Koronakriisin aiheuttama poikkeustilanne tuotti verkkokoulutusten tarjonnassa poikkeuksellisia ratkaisuja. Esimerkiksi joitain yleensä maksullisia koulutuksia tarjottiin maksuttomina. Tässä päivitetyssä listassa on nyt vain aika pysyviä linkkejä, jotka toimivat todennäköisesti poikkeusaikojen jälkeenkin. Suuri osa tarjonnasta on maksutonta.

 

Jaa omat parhaat opiskeluvinkkisi

Tässä jos missä on hyvä käyttää joukkovoimaa ja kerätä yhteen kokemuksia.

Oletko opiskellut MOOC-kursseilla, käyttänyt kielten opiskeluun jotain sovellusta tai onko sinulla jokin oma digitaalinen aarrearkku, jota käyt säännöllisesti tutkimassa? Mitä suosittelisit muille? Onko jostain huonoja kokemuksia? Jaa omat vinkkisi sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #eoppivavinkki.

Listassamme on paljon koontisivuja, ja niissä voi olla päällekkäisyyksiäkin. Tämä ei ole loppuun asti hiottu lista, vaan aloituspuheenvuoro, johon toivomme muilta täydennystä. Tule mukaan!

Iloisin terveisin

Ulkoministeriön henkilöstön kehittämistiimin puolesta
Katariina Haavisto ja Heidi Ruottinen ​ 

 

Opiskelumahdollisuuksia verkossa

eOppiva.fi

Ihan ensimmäiseksi tietenkin kannattaa suunnata eOppivaan. Näin sisältöjä kommentoivat muutavat kanssaoppijamme:

  • Koulutuksia on helppo suorittaa silloin, kun on aikaa. Ne ovat hyvin ja kiinnostavasti toteutettuja, ja sisällöt ovat onnistuneita.
  • Monipuolinen sisältö, olen löytänyt useita itseäni hyödyttäviä koulutuksia. Koulutukset on myös toteutettu kivasti, ovat sopivan mittaisia, selkeitä ja havainnollisia.
  • Koulutukset ovat hyvin toteutettuja, niissä voi edetä omaan tahtiin ja ne ovat työn kannalta hyödyllisiä ja mielenkiintoisia.

Selaile tai etsi tarvitsemiasi sisältöjä eOppivassa!

 

Yliopistojen tarjoamia kursseja

Tukea tekniikkaan

 

Opi kieliä!


Sovelluksia kielenoppimiseen

Kielten oppimiseksi suosituksia on paljon ja kokemukset vaihtelevat, mutta jos aikaa ja innostusta löytyy, alla on muutama poiminta sovelluksista. Puhelinsovellusten avulla kieliä voi opiskella silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

HUOM! Sovellukset ovat ulkopuolisen palveluntarjoajan sovelluksia ja niiden tietoturvaa ei voida taata. Älä käytä niitä virkakäytössä olevilla laitteilla.  

  • Babbel-sovelluksessa valittavana on 14 eri kielivaihtoehtoa, mutta ei suomen kieltä. Palvelussa lähtökielen voi valita vahvimmaksi koetun vieraan kielen pohjalta. Palvelu on maksullinen. Kuten monet muutkin kielenoppimissovellukset, Babbel tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja oman tason kielen oppimiseen.
  • WordDive on kielisovellus, jossa oppiminen perustuu suomalaisen koulutus- ja mobiiliosaamisen sekä tekoälyn hyödyntämiseen. WordDive on maksullinen palvelu, mutta tällä hetkellä sovellusta on mahdollista kokeilla 14 päivän ajan ilmaiseksi.
  • Rosetta Stone-sovellus on maksullinen palvelu, mutta sovellusta on mahdollista myös kokeilla riisutun ilmaisversion avulla.
  • Duolingo-sovellus, pelillinen sovellus, jossa käyttäjä voi kilpailla edistymisestään muiden käyttäjien kanssa. Sovellus on ilmainen ja ohjaa kielenoppijaa etenemisessään. Yhtenä opittavana kielenä on myös suomen kieli.
  • Busuu-sovellus tarjoaa mahdollisuuden opiskella 12 eri kieltä. Suomen kieltä ei valikoimasta ei löydy. Oppitunteja on eri tasoille alkeista lähtien. Sovelluksen online -versio on ilmainen, mutta premium -versio on mahdollista ladata offline-käyttöä varten.
  • Mondly-sovelluksen avulla on mahdollista opetella yli 30 eri kieltä, ja sovellus osaa myös suomea. Sovelluksessa on maksullisia ja maksuttomia osioita.
  • Memrise– sovellus on myös kokeilemisen arvoinen vaihtoehto niin kielenopiskeluun kuin yksittäisten sanojen ja lauseiden oppimiseen.  
  • Hi Native – apu edistyneemmälle kielenoppijalle, palvelun ajatuksena on oppimisen joukkoistaminen: käyttäjät kysyvät omia kysymyksiään ja saavat niihin vastauksia natiivilta kielenpuhujalta.

Muita tiedonlähteitä

  • Avointen oppimateriaalien kirjasto: https://aoe.fi/
  • Suomalaiset tiedelehdet verkossa: journal.fi
  • Yleistajuisia suomenkielisiä tieteellisiä julkaisuja: tutkitusti.fi
  • TED, inspiroivia puheita useilta eri aloilta: https://www.ted.com/ , TED-puheita voi myös etsiä YouTubesta tai seurata parhaita paloja Twitterissä (@TEDTalks)

 

Opiskelun iloa! Muista myös, ettei verkko-opiskelun tarvitse olla yksinäistä puurtamista. Yhteiset tavoitteet ja tsemppaus ja keskustelut työkaverin kanssa auttavat oppimisessa ja motivaation ylläpitämisessä!