Digijohtaja Nina Nissilä johtaa Valtiokonttorissa D9-nimistä tiimiä, joka tarjoaa digitalisaatioon liittyvää tukea valtiohallinnon organisaatioille. D9:n nimi tulee yhdeksästä digiperiaatteesta, jotka ohjaavat julkishallinnon palveluiden kehittäjien toimintaa. Palveluiden kehittämisessä käytetään palvelumuotoilua, jonka prosessin eri vaiheita Nina Nissilä kuvaa tällä kurssilla.
Julkishallinnon palveluiden kehittäjien tärkein ohjenuora ovat yhdeksän digiperiaatetta. Nina Nissilä avaa osaltaan niistä kolme keskeisintä: kehitämme palvelut asiakaslähtöisesti, poistamme turhan asioinnin ja pyydämme tietoa vain kerran. Muihin digiperiaatteisiin ja käynnissä oleviin hankkeisiin voit tutustua osoitteessa www.suomidigi.fi
Olennaisinta palvelumuotoiluprosessissa on tunnistaa tartuttava haaste oikein ja kerätä riittävästi käyttäjäymmärrystä sen oikeanlaiseen ratkaisemiseen. Loppukäyttäjän osallistaminen jo ongelmanratkaisuvaiheessa onkin palvelujen kehittämisen keskiössä.
Haasteen tunnistamisen jälkeen palvelumuotoiluprosessissa siirrytään ratkaisun muotoiluun, jossa ideat saavat lentää rennon vapaasti ja silloin käytetäänkin usein legoja ja tai muovailuvahaa ideoinnin tukena. Ratkaisun muotoiluvaiheeseen on kehitetty useita erilaisia menetelmiä, kuten design sprint, hackathon tai jam – Nina Nissillä kuvaa videolla tarkemmin erityisesti viisipäiväistä design sprint –menetelmää.
Palvelumuotoiluun liitetään usein myös kokeilukehittäminen. Kokeilukehittämisessä kyse on nimensä mukaisesti kokeilemisesta. Kokeilukehittämisessä tavoitteena on pilkkoa suuretkin kokonaisuudet paloihin, joiden toteuttamista kokeillaan pala kerrallaan, jotta toimimattomat ratkaisut löydettäisiin mahdollisimman varhain joko hylättäväksi tai jatkokehittämistä varten.
Haasteen tunnistamisen ja ratkaisun muotoilun jälkeen siirrytään useimmiten hankintavaiheeseen, mikä tarkoittaa yleisimmin IT:n ostamista. Myös tässä vaiheessa on tärkeää pitää mielessä palvelumuotoilun periaatteet ja huomioida palvelun käyttäjän tarpeet koko prosessin ajan.