Video on tänä päivänä must. Miksi?
Siksi, että video on viestinnälliseltä teholtaan omassa luokassaan. Videon viesti muistetaan kuultua ja kirjoitettua viestiä paremmin. Video saa aikaan sellaisia tunnesiteitä, joihin muilla keinoin ei pystytä. Videota jaetaan helpommin kuin mitään muuta mediaa, jolloin sitä voidaan käyttää myynnin tukena. Itseasiassa yritykset, jotka käyttävät videota, kasvavat 49 % muita nopeammin. Mikäli mietimme videota oppimisen työkaluna, niin noin 44 % uuden oppijoista preferoi videota ja vain 5 % valitsee tekstin.
Tämä on selkeä viesti siitä, että jokaisen verkkokurssin tulisi sisältää videota, tuntui se omalta tai ei. Mikäli esiintyminen ei tule sinulle luonnostaan, tämä blogi tarjoaa sinulle eväät kamerapelosta eroon pääsemiseksi.
Älä yritä muistaa ulkoa
Kuvaan paljon haastatteluja ja yksi suurimmasta virheistä, joihin törmään onkin se, että haastateltavalle kirjoitetaan sanat suuhun. Haastateltava saa sanasta sanaan valmiin skriptin, jonka esimerkiksi markkinointi on kirjoittanut myyjälle.
Kameran lävähtäessä päälle, haastateltava joutuu usein todella keskittymään muistaakseen, mitä paperilla luki. Muutaman yrityksen ja epäonnistumisen jälkeen stressitaso nousee, hiki nousee otsalohkon pinnalle ja esiintymisestä ei tule enää mitään – esiintyminen on luonnotonta, persoonatonta ja katkonaista.
Jätä siis aukikirjoitetut skriptit pois ja luota osaamiseesi. Mieti ennakkoon lista avainsanoja, joilla ohjaat verkkokurssin tai videon etenemistä sekä omaa ulosantiasi. Salli itsesi reagoida ja improvisoida osa sisällöistä. Näin videosta tulee luonnollisempi eikä kuvaustilanne stressaa. Teleprompteri on oman bloginsa aihe.
Valitse paikka, jossa tunnet olosi mukavaksi
Mikäli kuvaaminen ei ole tuttua puuhaa, kannattaa paikaksi valita sellainen soppi, jossa saat olla rauhassa. Ei siis avokonttorin nurkkaa, jossa taustamelu on häiriöksi. Ei myöskään modernin toimistosi isointa lasiseinällistä neukkaria, jossa olet kuin kala akvaariossa kaikkien kollegoiden päällistelyn kohteena.
Sen sijaan, mieti rauhallinen paikka, jossa saat olla rauhassa ja keskittyä suorittamiseen. Tällöin voit ottaa juuri niin monta ottoa kuin onnistuminen vaatii. Studioympäristö on tietysti tähän otollisin.
Tiedosta ja salli itsesi mokata
Tiedä, että kukaan ei onnistu ykkösellä! Mitä nopeammin tiedostat tämän, sitä nopeammin pääset myötätunnon tielle.
Myötätunnon kautta voit oikeasti alkaa kehittyä kertojana. Älä keskity virheisiin vaan ajattele stipluja asioina, joissa voit kehittyä. Virheiden “salliminen” tuo kuvaushetkeen rentoutta ja ajan myötä myös innostumista. Näin löydät oma tapasi kertoa ja esittää.
Niin, ja muista että se, mitä tapahtuu kuvattaessa jää kuvaushetkeen. Katsoja ei tiedä montako ottoa lopullinen video vaati. Älä siis stressaa ykkösellä onnistumista, vaan nauti kuvaushetkestä.
Syö ja juo ennen kuvaamista
Äkillinen jano tai nälkä ajaa kuvattavan usein kohti rinteen reunaa, jonne putoaminen tarkoittaa kuvausten loppua. Verensokerin laskiessa kuvattava alkaa usein tehdä virheitä ja tarpeettomia oikaisuja, jotka harmittavat jälkikäteen. Nälkä aiheuttaa myös herkkyyttä ja liiallista hermostuneisuutta, jotka rakentavat ylitsepääsemätöntä muuria kuvaajan ja kuvattavan välillä. Ennaltaehkäise kuvaustilanteen rosot syömällä ja juomalla jotain ennen kuvaamista.
Bonusvinkki: nimeä kamerasi ja puhu kuin puhuisit ystävälle!
Eerolle, Nannalle, Samille tai vaikka Anskulle on helpompi puhua kuin kameralle. Nimeä kamerasi ja tee ennen kuvausta lyhyt mielikuvaharjoitus, jossa kamera on ystäväsi. Kysy häneltä vaikka kuulumisia. Kameran takana on lisäksi yleisesti ihan mukava kuvaaja.
Tämä saattaa tuntua tyhmältä, mutta trust me, kuvaaminen helpottuu kun unohdat ylikorostetun artikulaation ja kirjakielen ja puhut omalla tavallasi, kuten puhuisit ystävällä.
Joonas Villanen on sarjayrittäjä, videokuvaaja ja luova johtaja.