Petteri Kallio 15.10.2017

Helsingin kattojen yllä

eOppivan toinen verkostotapaaminen järjestettiin Opetushallituksen hienossa Plaza-kokoustilassa. Tilasta avautuva hieno ja avara kaupunkiluontonäkymä oli mitä innostavin luovan ajattelun siivittäjä. Sateisen harmaa sääkään ei latistanut tunnelmaa, kun paikalla oli miltei viisikymmentä innostunutta oppivaista. Oli mukavaa nähdä ensimmäisestä tapaamisesta tuttuja kasvoja, mutta oli ilo huomata, että mukana oli myös monia uusia verkoston jäseniä.

eHAUS-projektipäällikkö Petteri Kallio avasi tilaisuuden yhdessä OPH:n Maire Kallion kanssa. OPH:n pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen osallistui tilaisuuteen videovälitteisesti, mikä sopi erinomaisesti eOppivan henkeen.

Vartija ja kauppias?

Päivän pääpuhujana oli Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston johtaja Jaakko Kurhila (@JKurhila) otsikolla Vartija vai kauppias? Kurhila aloitti puheenvuoronsa MOOCeista, mutta se oli lähinnä aasinsilta päivän aiheeseen. Hän esitteli HY:n tietojenkäsittelytieteen mallia, jossa ohjelmoinnin MOOC:in hyväksytysti suorittamalla voi jopa saada opiskeluoikeuden ko. oppiaineeseen. MOOCeista Kurhila siirtyi sujuvasti vartijoihin ja kauppiaisiin, minkä hän johti Jane Jacobsin teoksesta Systems of Survival. Kurhilan puheenvuoro julkaistaan eOppivassa piakkoin.

Ennen työpajatyöskentelyn alkua Petteri kävi kertauksenomaisesti läpi mistä eOppivassa on ylipäänsä kyse, samalla oli mahdollisuus tehdä tilannepäivitys mitä ollaan saatu aikaan, mitä tehdään juuri nyt ja mitä tehdään seuraavaksi. Keskustelu lähti soljumaan jo tässä vaiheessa vilkkaasti, ja osallistujilla oli paljon kysymyksiä ja ehdotuksia sisällöiksi.

Sisältötyöpajat

Innostuneessa puheensorinassa olikin hyvä siirtyä työpajatyöskentelyyn. Tällä kertaa pienryhmissä (ml. Skype-osallistujat) ideoitiin koko valtionhallinnolle tarpeellisia, yhteisiä
oppimissisältöjä, jotka voitaisiin toteuttaa eOppivaan. Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) Hyvän virkakielen perehdytyspaketti oli ainoa aihe, joka oli ennalta sovittu, mutta muut ryhmät saivat ideoida vapaasti. Työpajatyön tulokset ovat nähtävissä eOppivan REAL-oppimisympäristössä.

Petterin blogissa avataan tarkemmin millaisia oppimissisältöjä eOppivaan on suunniteltu ja miksi videot ovat usein hyvä media.

Tilaisuudessa tuotiin moneen kertaan esille, että eOppiva ei ole mikään yksittäinen tiimi, vaan eOppiva olette te kaikki virkamiehet, eikä projekti onnistu ilman ministeriöistä ja virastoista tulevia ajatuksia, toiveita ja tarpeita. Pyörää ei todellakaan kannata keksiä uudestaan, joten jos sinun organisaatiossasi on jo tehty jotain eOppivaan sopivaa, laadukasta koko valtionhallintoa koskevaa sisältöä tai sinulla on jokin mahdollisesti eOppivaan sopiva idea, niin ilmianna organisaatiosi ja itsesi.

Mitä seuraavaksi?

eOppivan kolmas verkostotapaaminen järjestetään tiistaina 28.11.2017 klo 12.00 -16.00. Teemana on Yhteisön toiminta ja tapahtumat. Tapahtumaan voi jo ilmoittautua täällä.