eOppiva 17.09.2017

Digitalisoinnin periaatteet

Digitalisaatiossa on kyse siitä, miten Suomi toimii yhteiskuntana uudella tavalla. Kyse ei ole siis vain siitä, miten valtio tai julkinen sektori laajemmin ajateltuna toimii. Digitalisoinnin yhdeksässä periaatteissa on kyse yhteisistä pelisäännöistä ja yhteisestä ymmärryksestä, miten Suomessa pitäisi katsoa digitalisaatiota. Niitä kehitettäessä tehtiin varmaan 100 iteraatiota eri toimijoiden kanssa ja ne koskevat kaikkia julkisia palveluja.

Osa niistä voi tuntua itsestäänselviltä, mutta on tärkeää, että periaatteet on kirjoitettu auki, kuten ”pyydämme uutta tietoa vain kerran”.

Yksi tärkeimmistä kehitystyön tuloksista on Suomidigi.fi. Suomidigin esittelyvideossa kuvataan tällä hetkellä koko yhteiskunnan tasolla tehtävää visiotyötä ja näytetään se maali, johon haluamme tähdätä. Suomidigi on vielä alussa ja kehittymässä, mutta sen tarkoitus on tuoda mukanaan arjen tuki ja esim. päättäjän polulla pyritään tukemaan ylintä johtoa heidän vaativassa työssään.

Aleksi Kopponen avaa digitalisoinnin periaatteita

 

 

eOppiva toteuttaa Suomen digitalisaatioperiaatteiden visiota

Yhteiset digiperiaatteet antavat raamit toiminnalle ja konkretia tulee erilaisissa hankkeissa, kuten eOppivassa. Sillä tähdätään virkamiesten ja valtionhallinnon muiden työntekijöiden osaamisen kehittämiseen.

Miksi sitten kehitämme osaamista? Koska työskentelemme verorahoilla ja palvelemme yhteiskuntaa eli meidän on osattava enemmän ja toimittava paremmin.

Tavoitteenamme onkin tehdä asiakaslähtöistä digitalisaatiota, jota rakennetaan yhdessä.

Asiakkaan ääni tulee olla koko ajan mukana eOppivan(kin) kehitystyössä, se on juuri sitä palvelumuotoilua. Pitää varmistaa koko ajan, mikä on asiakkaan tarve ja toimia sen mukaan. Erilaisten ohjelmistojen ja alustojen käytettävyys on äärimmäisen tärkeää: jos niitä on vaikea käyttää, ei niitä käytetä. Pidetään siis huoli siitä, että järjestelmiä on ilo käyttää!

 

 

 

eOppiva
Kirjoittaja eOppiva